Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vrouw steeds vaker parttime zzp’er

9 maart 2015 - Vrouwen werken net als vroeger relatief vaak parttime. Veel meer dan vroeger doen ze dat als zzp’er. Vorig jaar verdiende meer dan de helft van de vrouwelijke zzp’ers minder dan 25.000 euro met hun bedrijf.

Dit blijkt uit een recente analyse van Panteia op het eigen zzp-panel, wat bestaat uit ruim 3.000 zzp’ers.
 
Vrouw blijft graag zzp’er
Driekwart van de vrouwelijke zzp’ers wil ook op de lange termijn zelfstandig een bedrijf blijven uitoefenen, een kwart wil nu of op termijn mogelijk (weer) in loondienst werken. Vrouwelijke zzp’ers voeren -vaker dan mannen- de werkzaamheden helemaal alleen uit, zonder hulp van derden. En vergeleken met hun mannelijke tegenhangers ziet een kleiner deel van de vrouwen zichzelf op termijn mogelijk een bedrijf met personeel leiden (tien procent).

Minder inkomsten
55 procent van de vrouwelijke zzp’ers verdient minder dan 25.000 euro met hun bedrijf. Bij de mannelijke zzp’ers ligt dit percentage een stuk lager: achttien procent. Het inkomen dat door vrouwen wordt verdiend met het eigen bedrijf is 44 procent van het gezinsinkomen, bij mannelijke zzp’ers is dit 66 procent. 

Lager uurtarief
Voor een deel worden de lagere inkomsten veroorzaakt doordat vrouwelijke zzp’ers een lager uurtarief hanteren dan hun mannelijke tegenhangers: mannelijke zzp’ers vragen gemiddeld 60 euro per uur, terwijl vrouwen 49 euro per uur in rekening brengen. Hier is voor de Nederlandse vrouw terrein te winnen.

Parttime zzp’er
Een andere verklaring voor de lagere inkomsten is dat vrouwelijke zzp’ers gemiddeld minder tijd aan hun bedrijf besteden dan hun mannelijke collega’s: 36 tegenover 48 uur per week. Vrouwelijke werknemers werken gemiddeld met 24 uur overigens minder dan vrouwelijke zzp’ers.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.