Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kiest het MKB wel bewust voor de Cloud?

10 februari 2015 - Nederlandse MKB bedrijven stappen massaal over naar de cloud. Is die keuze doordacht, of denkt men te licht over een mogelijke overstap? Tijs Heutink, Partner bij VOISS, beantwoordt die vraag.

Heutink: "Het is begin 2015, een uitgelezen moment voor verschillende ICT bedrijven om naar buiten te treden met cijfers en onderzoeken. Zowel Detron als Barracuda Networks kwamen onlangs met rapporten waaruit blijkt dat het MKB massaal voor de cloud kiest.
De cijfers liegen er niet om, veel MKB bedrijven stappen inderdaad in grote getalen over naar cloud-oplossingen. Zij zijn gecharmeerd van voordelen zoals kostenbesparingen en flexibiliteit. Wat is er nu mooier dan totale ontzorging op ICT gebied en een volledige focus op de business? Zijn bedrijven zich bewust van de gevolgen; wat betekent de cloud mogelijk voor het bedrijf en zijn medewerkers?"

Volwassen cloud-industrie
De industrie is inmiddels een flink stuk gevorderd in de omschakeling naar deze nieuwe vorm van dienstverlening, op weg geholpen door de innovatiegolf van grote tech-bedrijven als Microsoft, Google en Amazon, aldus Heutink. "In Nederland alleen al zijn er tussen de 600-800 ICT dienstverleners actief op het vlak van cloud computing en as-a-Service dienstverlening. Dit blijkt uit de cijfers van VOISS Research."

Advies opvolgen
Het MKB volgt adviezen op van ICT dienstverleners, in de veronderstelling in één klap van een hoop problemen af te zijn. Dit veelal zonder zich te realiseren dat een dergelijke keuze cruciaal en strategisch van aard is. Heutink: "Cruciaal, omdat de afhankelijkheid van ICT voor de bedrijfsvoering alleen maar toeneemt. Strategisch, omdat er bij een overstap wezenlijk iets verandert in de relatie tussen het bedrijf en ICT dienstverlener. Om een voorbeeld te noemen, ICT systemen en data "verhuizen" naar de leverancier of een andere ketenpartner. Daarmee geeft een bedrijf een belangrijk deel van de controle uit handen, terwijl het wel eindverantwoordelijk blijft voor zaken als veiligheid en privacy."

Kies zorgvuldig en bewust
Heutink: "De volwassen markt toont aan dat clouddiensten een bedrijf zeker de mogelijkheid bieden om technologisch en organisatorisch een sprong voorwaarts te maken. Het is de kunst om zorgvuldig vooraf alle voordelen van de cloud, de consequenties voor de bedrijfsvoering en de relatie met de ICT dienstverlener af te wegen.
 
De volgende stellingen helpen het MKB op weg:
- Onze ICT bestaat voornamelijk uit standaard kantoorautomatisering en er vinden weinig veranderingen plaats;
- Bij de keuze voor een cloud-oplossing spelen kostenoverwegingen een prominente rol;
- Wij besteden ICT het liefst helemaal uit en willen zelf geen ICT kennis en/of personeel in huis hebben;
- Een cloud-oplossing mag deel uitmaken van het kritische proces van mijn bedrijf;
- De controle over informatiebeveiliging en het beheer van mijn bedrijfsdata laat ik over aan mijn leverancier;
- ICT is voor ons bedrijf geen middel om mee te innoveren;
- Bij ons wordt geen privacy gevoelige informatie verwerkt en opgeslagen;
- Wij passen onze processen aan op de geboden clouddiensten. 

Bent u het eens met deze stellingen? Dan past een cloud-oplossing prima bij uw ICT behoefte en kan deze de nodige voordelen opleveren.
Kunt u zich niet of slechts gedeeltelijk vinden in deze stellingen? Dan wordt de selectie en beoordeling van de best passende oplossing complexer. Wellicht valt er een onderscheid te maken; bedrijfskritische ICT blijft in eigen beheer en standaard ICT wordt voortaan afgenomen van een cloud dienstverlener."

Vizier naar binnen
Het MKB doet er dus verstandig aan niet alleen af te gaan op de marktcijfers en adviezen van leveranciers. Ieder bedrijf zal zicht eerst naar binnen moeten richten. Pas na bewustwording van de mogelijke impact op het bedrijf en zijn medewerkers, kan de best passende clouddienst worden geselecteerd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.