Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Flinke omzetstijging freelancers in 2014

19 januari 2015 - Nederlandse freelancers hebben een succesvol 2014 achter de rug. Freelancers zagen hun gemiddelde omzet het afgelopen kalenderjaar met 6,5 procent stijgen ten opzichte van 2013, constateert Tentoo in de jaarmonitor 2014.

De toename komt vooral dankzij een stijging van het aantal gewerkte uren. Gemiddeld werkten freelancers in 2014 zes procent meer. Paul den Ronden, algemeen directeur Tentoo: "Freelancers zijn in trek. Bedrijven hebben in 2014 2,4 procent meer gebruik gemaakt van freelancers. Ook in absolute aantallen is het aantal bedrijven dat freelancers inhuurde toegenomen. We merken dat vooral jonge freelancers erg gewild zijn. De groep tot 34 jaar heeft het buitengewoon goed gedaan, met een gemiddelde omzetstijging van ruim tien procent."

Rotterdam koploper
Rotterdamse freelancers hadden in 2014 de grootste omzetstijging (veertien procent). Collega’s in andere steden deden het minder. In Eindhoven daalde de gemiddelde omzet zelfs met 11,5 procent. Den Ronden: "In Eindhoven nam het aantal jonge freelancers extreem toe. Zij werken tegen een relatief laag uurtarief, waardoor de gemiddelde omzet van alle freelancers daalde. In Rotterdam bleef het aantal jonge freelancers nagenoeg gelijk. Aangezien freelancers gemiddeld meer verdienden, kon de omzet daardoor hard stijgen."

Uurtarieven stijgen
Net als in de voorgaande kwartalen van 2014 nam de gemiddelde omzet van freelancers in het laatste kwartaal toe (6,6 procent). Deze toename was te danken aan een hoger uurtarief. Deze tarieven stegen met 4,8 procent. In de voorgaande kwartalen nam de omzet van freelancers vooral toe doordat ze meer uren konden werken. Met name freelancers tot 24 jaar verdienden in het vierde kwartaal meer. Zij hadden een gemiddelde omzetstijging van 25 procent.

De volledige Jaarmonitor 2014 is hier te lezen.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

michel piedfort

19-01-2015 12:37  |  

Mooie en veel belovende cijfers. Ook in Belgie deden freelancers het goed.

Uit ons eigen onderzoek waaraan 777 freelancers deelnamen, bleek dat 48% van hen in 2014 meer verdiend heeft dan vorig jaar, iets meer dan 26% verdiende minder en 26% verdiende evenveel.

De omzetstijging was vooral een gevolg van meer gepresteerde uren en niet direct van een hoger uurtarief.

Ook voor 2015 verwachten Belgische freelancers meer te kunnen werken. 47% van hen zal zijn uurprijs of dagtarief echter niet verhogen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.