Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijven blootgesteld aan stijgend aantal impactvolle scenario’s

16 januari 2015 - Volgens de Allianz Risk Barometer 2015 worden bedrijven steeds meer geconfronteerd met impactvolle scenario’s en een toename van onderling verbonden bedrijfsomgevingen.

 Daarentegen blijven traditionele industriële risico’s zoals onderbrekingen in de commerciële activiteiten en productie (46 procent), natuurrampen (30 procent) en brand en explosie (27 procent) de risico-experts verontrusten gezien de hoge notering in de lijst. Computercriminaliteit (zeventien procent) en politieke risico’s (elf procent) zijn de grootste stijgers. De enquête werd uitgevoerd onder 500 riskmanagers and corporate verzekeringsexperts van zowel Allianz als globale bedrijven in 47 landen.

Groeiende onderlinge afhankelijkheid
"De groeiende onderlinge afhankelijkheid van de vele industrieën en processen betekent dat veel bedrijven worden blootgesteld aan een toenemend aantal impactvolle scenario’s. Negatieve effecten kunnen zich snel vermenigvuldigen en één risico kan leiden tot meerdere. Natuurrampen of cyberaanvallen kunnen leiden tot onderbreking van de activiteiten, niet alleen voor één bedrijf, maar voor een gehele sector of kritieke infrastructuur," vertelt Chris Fischer Hirs, CEO of Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS), de gespecialiseerde verzekeraar binnen Allianz SE voor industriële risico’s. "Risicomanagement moet een reflectie zijn van deze nieuwe realiteit. Het op tijd identificeren van de impact van de correlatie tussen risico’s kan het geleden verlies verzachten of voorkomen. Het is dan ook van essentieel belang om grensoverschrijdende samenwerking binnen bedrijven te creëren om de huidige risico’s aan te pakken."

Budgettaire beperkingen en verzuilde kennis benadelen aanpak computercriminaliteit
Het risico van computercriminaliteit en IT-storingen blijft snel stijgen in de Allianz Risk Barometer en staat voor het eerst in de top vijf globale bedrijfsrisico’s (in 2014 stond computercriminaliteit op plaats acht en in 2013 op plaats vijftien). In Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten staat computercriminaliteit nu in de top drie van bedrijfsrisico’s. Reputatieschade (61 procent) en onderbreking van de bedrijfsactiviteiten (49 procent) worden nog steeds gezien als de voornaamste oorzaak van economisch verlies na een incident.
"Alhoewel men zich meer bewust wordt van computercriminaliteit onderschatten - volgens 73 procent van de respondenten - nog veel bedrijven de impact. Budgettaire beperkingen zijn een andere reden waarom bedrijven niet beter zijn voorbereid op het bestrijden van computercriminaliteit. ‘Cyberrisico’s zijn zeer complex. Diverse betrokkenen zoals IT veiligheid consultants en business continuity managers moeten hun kennis delen om de bedreigingen te herkennen en evalueren," verklaart Jens Krickhahn, Practice Leader Cyber & Fidelity at AGCS Financial Lines, Germany & Central Europe. "Vroegere verzuilde kennis moet geïntegreerd worden in één grote ‘denktank’ die op een holistische wijze risico’s kan bekijken. De ‘menselijke factor’ mag niet onderschat worden aangezien werknemers de IT veiligheid kunnen schaden, bewust of onbewust."

Politieke risico’s in opkomst
Ten opzichte van de studie van vorig jaar zijn met een stijging van negen plaatsen naar plaats negen politieke en/of sociale omwentelingen een grotere zorg voor bedrijven conform de 2015 Allianz Risk Barometer. Dit risico verschijnt voor de eerste keer in de top tien risico’s in de EMEA regio. Het is ook een nieuwkomer in de top tien risico’s van Brazilië, verschijnt in de top drie risico’s in Rusland en Zwitserland en in het Oekraïense bedrijfsleven is het zelfs gerangschikt als grootste zorg na onderbreking van de productieketen na natuurrampen (53 procent). Volgens Christof Bentele, Head of Crisis Management at AGCS, blijft de geopolitieke situatie achteruitgaan, wat bedrijven kwetsbaarder maakt: "Landelijke risiconiveau’s veranderen vaker dan in het verleden, wat de inschatting van risico’s vluchtig maakt." Een andere bron van politieke spanning in 2015 kan afkomstig zijn van dalende olieprijzen, wat spanning gaat zetten op het budget van landen die afhankelijk zijn van de olie-inkomsten.
Het bestrijden van politieke risico’s en terrorisme wordt geïdentificeerd als de belangrijkste uitdaging in risicomanagement in de komende vijf jaar.

Meer ernstige implicaties bij onderbreking commerciële activiteiten
Voor het derde jaar op rij zijn bedrijfsschade en onderbreking van het productieproces de grootste risico’s in de Risk Barometer met bijna de helft (46 procent) van de respondenten die dit risico rangschikt in de top drie van de belangrijkste risico’s voor bedrijven, 3 procent stijging jaar na jaar. Volgens de respondenten worden brand & explosie (43 procent) en natuurrampen (41 procent) het meest gevreesd door de bedrijven. De potentiële impact van bedrijfsschade en onderbreking weegt niet zelden meer door dan de fysieke schade zelf. Met $1,36 miljoen is de gemiddelde claim voor bedrijfsonderbreking 32 procent hoger dan de gemiddelde claim aan directe eigendomschade ($1,03 miljoen). "Bedrijven spenderen veel tijd in het inschatten van directe schade en kijken naar hun eigen impact op bedrijfsonderbrekingen, maar er moet meer werk worden gemaakt van het analyseren van risico’s gelinkt aan leveranciers en klanten," zegt Paul Carter, Global Head of Risk Consulting at AGCS.
Risicomanagement van productieprocessen blijft veelal een hiaat in het risicomanagement van multinationals. Zo hebben veel bedrijven nog steeds geen alternatieve leverancier. "Samenwerking tussen de verschillende afdelingen van een bedrijf is nodig om daadkrachtige processen op te zetten die het breekpunt in het productieprocess kunnen achterhalen," legt Volker Muench, Global Practice Group Leader, AGCS Property Underwriting uit.

 Regionale trend: toenemende angst voor tekort aan talent
Alhoewel de top drie risico’s voor het derde jaar op rij hetzelfde zijn in Europa, Midden Azië en Afrika (EMEA), Amerika en Pacifisch Azië zijn er toch regionale verschillen. Computercriminaliteit is een grote stijger in de top tien in zowel EMEA als Amerika, maar verschijnt niet in de top tien van Pacifisch Azië. Dit suggereert dat veel bedrijven de totale impact van potentiële risico’s niet kunnen inschatten. Een combinatie van een tekort aan geschoold talent, samen met een vergrijzende werkbevolking wordt beschouwd als een toenemende zorg en nieuwkomer in de top tien risico’s in de Verenigde Staten. Met het oog op stagnatie of krimp van de markt zijn bedrijven in Pacifisch Azië juist meer bezorgd om het handelsklimaat ten opzichte van twaalf maanden geleden, in die regio een nieuwkomer in de top tien.

Industriële trend: scheepvaart bang voor concurrentie, regelgeving maakt financiële diensten bezorgd
De impact van natuurrampen (42 procent) zoals aardbevingen blijft het voornaamste risico voor de machinebouw en bouwsector. Bedrijfsschade (68 procent) blijft bij de fabrikanten de grootste - nog meer dan twaalf maanden geleden - risicofactor mede door een aantal grote schades in de halfgeleider- en automobielsector. Verandering in wet en regelgeving (33 procent) blijft een belangrijke zorg voor financiële instellingen, wat een toename in interventies van toezichthouders reflecteert. De scheepvaart is bezorgd om toenemende concurrentie (29 procent), terwijl diefstal (47 procent) de grootste zorg is van de transportindustrie.

Dubbele uitdaging: klimaatveranderingen en impactvolle technologieën
Zowel klimaatverandering en natuurrampen als technologische innovaties zoals 3D-printen of nanotechnologie domineren de agenda op lange termijn. "Bedrijven dienen rekening te houden met de effecten van technologische innovaties terwijl ze tegelijkertijd blootstaan aan klimaatveranderingen die niet kunnen worden gedirigeerd," zegt Axel Theis, Member of the Board of Management, Allianz SE. "Individuele oefeningen en samenwerking tussen bedrijven, industrieën en regio’s kan de milieuschade enigszins verzachten en een toekomstige veiligheid, groei en innovatie creëren in een meer duurzame wereld."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.