Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kwart ZZP’ers actief in de zakelijke dienstverlening

28 november 2014 - Het aantal ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening is in de afgelopen vijf jaar fors gegroeid, met 74.000 naar meer dan een kwart miljoen. Als gevolg van deze groei is inmiddels een kwart van alle ZZP’ers in Nederland actief als zelfstandig adviseur.

Organisatieadviseurs zijn de grootste aanjagers, terwijl de groei in ZZP’ers het grootst is in de architectuur. Dit blijkt uit onderzoek van de research afdeling van platform Consultancy.nl.
 
Meer freelancers
Het aantal freelancers in Nederland is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 792.475 in 2009 naar 1.063.405 in 2014. Daarmee is het aantal freelancers sneller gestegen dan het totale aantal bedrijven in ons land (34 procent vs. 23 procent). Belangrijkste aanjagers voor de groei zijn de zakelijke dienstverlening en de zorg. De gezondheids- en welzijnszorg zag het aantal eenmanszaken tussen 2009 en 2014 met 163 procent toenemen, de grootste bijdrage in volume werd geleverd door de zakelijke dienstverlening (+74.000).

Architecten
Binnen de zakelijke dienstverlening vond de grootste groei in het aantal freelancers plaats in de architectuur (+102 procent). Een derde van het aantal eenmanszaken in de branche is actief op het gebied van organisatieadvies. Met een groei van 54 procent waren organisatieadviseurs goed voor meer dan helft van totale groei in de zakelijke dienstverlening. Ook de segmenten advocatuur, wetenschap en reclame zagen het aantal zelfstandige adviseurs met meer dan een kwart toenemen.

Zakelijke dienstverlening
Anno 2014 bestaat 86 procent van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening uit ZZP’ers. Notarissen werken het vaakst in bedrijven groter dan een FTE, ‘slechts’ 48 procent werkt als freelancer, organisatieadviseurs zijn in meer dan 90 procent van de gevallen actief als zelfstandig adviseur.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.