Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Nederland moet Mexicaans voorbeeld volgen'

20 november 2014 - Er wordt beweerd dat, wanneer iedereen in Europa zou overstappen op geavanceerde vormen van e-factureren, een bedrag van 231 miljard euro kan worden bespaard. Gelet op de huidige adoptiegraad zal het echter nog wel even duren voordat deze besparingen worden gerealiseerd.

Wél aan de orde van de dag is dat Europa jaarlijks 177 miljard euro aan inkomsten misloopt door het BTW-gat. E-invoicing kan een van ‘de reddende engelen’ zijn om immense gat te dichten.  
De BTW-kloof is het verschil tussen de verwachte BTW-inkomsten en het bedrag dat alle nationale autoriteiten in Europa innen. Er zijn verschillende oorzaken te benoemen die deze kloof veroorzaken. Een van de belangrijkste is het niet naleven van de wetgeving, maar fraude is niet de enige boosdoener. Friso de Jong, oprichter van het Nederlandse Platform E-factureren: "Niet afgedragen BTW kan onder meer het gevolg zijn van faillissementen, surseances, statistische fouten en juridische ontwijkingsconstructies. Alles bij elkaar opgeteld is er in 2012 een bedrag van 177 miljard euro aan BTW niet geïnd, zo blijkt uit een recent Europees rapport."

De Europese situatie
De BTW-kloof die in 2012 werd gemeten, geeft een goed beeld van welke landen het laten ‘afweten’. "Nederland en Finland hebben met vijf procent een relatief kleine BTW-kloof. Maar landen als Litouwen, Slowakije en Roemenië met respectievelijk 36, 39 en 44 procent zijn absoluut onaangename uitschieters. Los van een vereenvoudigd BTW-stelsel voor Europese bedrijven wil de Europese Commissie vol inzetten op e-factureren."

Mexico: wereldwijd ‘best practice’
Ondanks vele initiatieven staat e-invoicing in Europa nog redelijk in de kinderschoenen. Behalve in Finland, waar e-invoicing eigenlijk gemeengoed is. Landen waarvan men mogelijk niet verwacht dat e-invoicing inmiddels in het economische dna is opgenomen, zijn onder meer Portugal en Mexico. Jörgen Hensgens, country manager van Basware, licht toe: "E-invoicing is op dit moment nog te vrijblijvend. Bedrijven, maar ook landen die reeds op elektronische factureren zijn overgestapt, geven hiermee een duidelijk signaal af. Wanneer je naar de situatie in Mexico kijkt, waar bij wijze van spreken met de vuist op tafel is geslagen en resoluut is besloten op e-invoicing over te stappen, is dit zeer bemoedigend te noemen. Gezien de indrukwekkende Mexicaanse resultaten is het geen slecht idee hun voorbeeld te volgen en aan strengere kaders voor e-invoicing te denken. Ook andere landen in Latijns-Amerika hebben inmiddels aangetoond wat een succesvolle aanpak van e-factureren kan zijn: massale adoptie, dichten van het BTW-gat, zekerheid over administratieverplichtingen én minder beveiligingsproblemen." 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.