Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ambitieus mkb jaarlijks goed voor twintig procent extra banen

20 november 2014 - Ambitieuze groeiers in het mkb (omzet vanaf drie miljoen euro) blijken stevige aanjagers van de werkgelegenheid. De 79 sterkste ondernemingen uit deze groep creëerden van 2011 tot 2014 1.830 nieuwe banen (voltijd), een groei van twintig procent per jaar.

Daarmee presteren ze beduidend beter dan de grootbedrijven in ons land, die vorig jaar 17.708 banen verloren (- drie procent). Bovendien slagen mkb-groeiers er in de economische kwaliteit van hun groei te verbeteren. Zo nam de omzet per medewerker toe van 227.500 naar 247.500 euro, een individuele productiviteitsgroei van negen procent.
Dat blijkt uit onderzoek onder 79 groeibedrijven door het Port4Growth, in samenwerking met Rabobank, Grant Thornton en Philips Innovation Services. Port4Growth presenteerde de resultaten gisteren tijdens de uitreiking van de High Growth Awards (HGA), de ondernemersprijs voor de best presterende ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf.

Beter dan grote werkgevers
De cijfers tonen volgens Port4Growth-directeur Joop de Jong de betekenis van groei-ondernemers aan. "Leg hun resultaten maar naast die van het recent verschenen Volkskrant-onderzoek naar banengroei onder de honderd grootste werkgevers. Als je uit de Volkskrant-groep de 69 grootste ondernemingen filtert, dan stuit je bij het grootbedrijf op een banenverlies van drie procent.  Zelfs de 22 banenkwekers uit deze groep kwamen niet verder dan een gemiddelde groei van 5,4 procent."

Helder toekomstbeeld
Wat de toppers uit het mkb vooral kenmerkt is een helder toekomstbeeld. Ze werken met een groeiplan dat concrete doelen bevat. En diezelfde doelen toetsen ze continu op hun haalbaarheid. Zo richten ze hun energie op de bedrijfsactiviteiten die daadwerkelijk toegevoegde waarde bieden.

Geen last van kredietschaarste
Verder zoeken groeibedrijven meer dan vroeger samenwerking met andere partijen. Het voorkomt dat tijd, geld en inspanningen worden verspeeld aan zaken buiten de directe kernactiviteit van de onderneming.
Wat de onderzoekers verbaast is dat geen van de bevraagde ondernemers klaagt over de beperkte toegang tot extern kapitaal om de eigen groeiplannen te financieren. 'Na de kredietcrisis hebben deze ondernemers de tering naar de nering gezet en gekozen voor solide groei. Juist die conservatieve benadering maakt ze tot de toppers die ze nu zijn', legt Joop de Jong uit. "Solide groeibedrijven beschikken meestal over voldoende eigen vermogen om hun eigen ambities te realiseren. En is er alsnog behoefte aan extern kapitaal, dan blijken ze vaak hun kredietaanvraag met het al genoemde concrete groeiplan zo goed te kunnen onderbouwen dat een bank het risico wel aandurft."

Kerncijfers
- Omzet 79 HGA-bedrijven toegenomen van 1,06 miljard euro (2011) naar 1,607 miljard euro (2013), een gemiddelde groei van 26 procent per jaar;
- Aantal voltijdsbanen (fte) toegenomen van 4.660 (2011) naar 6.490 (2013), een gemiddelde groei van twintig procent per jaar;
- Omzet per fte gestegen van 227.500 euro (2011) naar 247.500 euro (2013), een productiviteitsgroei van negen procent over een periode van twee jaar;
- Bruto-marge van 462 miljoen euro (29 procent van de totale omzet à 1,607 miljard euro);
- EBIT (bedrijfsresultaat voor rente en belasting) 112 miljoen euro (zes procent van de omzet).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.