Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De vijf belangrijkste retail trends voor 2015

6 november 2014 - Zijn fysieke winkels binnenkort geschiedenis en kopen we voortaan alleen nog via onze smartphone? Kunnen we in de toekomst geen artikelen meer vastpakken of ter plaatse bekijken?

Axis Communications zet voor 2015 de vijf belangrijkste trends op een rij, vanuit het oogpunt van de klant en retailer. 

1. Online en offline versmelten
Twee zaken die vanuit het oogpunt van de klant tot voor kort nog twee verschillende werelden leken, groeien naar elkaar toe: fysieke winkels en webshops versmelten meer en meer tot interactieve winkelmodellen, de zogenaamde ‘interactive stores’. Het doel is om de klant een maximaal comfort en een doelgerichte en geïndividualiseerde presentatie van en advies over de artikelen te bieden. Drijfveer van deze evolutie is enerzijds het groeiende gebruik van smartphones en tablets en anderzijds de fusie van online en offline werelden, zowel in het privéleven als op het professionele vlak. Daarmee gepaard gaat ook het veranderde koopgedrag van de consument, die steeds meer comfort, flexibiliteit en individueel advies verlangt bij zijn aankoop, maar ook tijd wil besparen. 

2. Retail zet in op geïntegreerde systemen
Als de klant via alle verkoopkanalen moet kunnen worden bediend, betekent dat voor de retailsector dat afzonderlijk van elkaar bestaande technologieën (online en offline) tot geïntegreerde systemen moeten worden gebundeld. Netwerkvideotechnologie levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van interactieve winkelmodellen en biedt retailers een diepgaand inzicht in het koopgedrag en voorkeuren van consumenten. Netwerkvideotechnologie levert essentiële, statistische en visuele informatie voor het nemen van maatregelen die leiden tot een hogere omzet en klanttevredenheid. Hierbij is van doorslaggevend belang dat netwerkvideocamera’s deze informatie wel degelijk kunnen aanleveren met volledig behoud van privacy voor klanten en personeel. 

3. Kleinere winkels en groter online aanbod
Verschillende studies, onder andere door het EHI-instituut uit Duitsland, tonen aan dat er een trend is van winkels met een kleiner winkeloppervlak, maar een grotere klantnabijheid. Parallel daaraan stijgt het aantal interactive stores, alsook het online aanbod. Dat is niet meer dan logisch, aangezien de consument doelgerichter en flexibel zijn aankopen wil doen en dat is voor retailers alleen haalbaar met intelligent categorieënmanagement via online en offline kanalen. Afzonderlijke producten en hun plaats in de winkel kunnen op die wijze zorgvuldiger geëvalueerd en aangepast worden. Zo blijft de ‘lokale’ winkelervaring behouden: de klant kan zich online oriënteren en vindt ter plaatse een nauwkeurig op zijn behoeften afgestemd assortiment. 

4. Gepersonaliseerde winkelervaring
Retailers moeten hun klanten kennen om de gewenste koopervaring te kunnen bieden. Klanten verwachten op maat gesneden informatie en dus moet de presentatie in de winkel aan geslacht, leeftijd en eventueel zelfs aan het online koopgedrag worden aangepast. Het toepassen van digitale media op het gebied van vormgeving, service en advies helpt hierbij enorm. Bijvoorbeeld via een intelligente koppeling van in-store videoanalyse en beeldschermen voor digital signage. De videoanalyse levert tegelijkertijd belangrijke feedback over de effectiviteit hiervan. 

5. Social camera in opkomst
De zogenoemde 'social camera’s' zullen in de toekomst meer ingang vinden in de retailsector. Zo kunnen klanten hun winkelervaring via sociale media direct met anderen delen. Klanten kunnen een foto laten maken van hun outfit en uploaden naar sociale netwerken, zodat vrienden hun mening en commentaar kunnen geven alsof ze er zelf bij zijn. 

Geïntegreerde systemen
"We volgen de ontwikkelingen in de retailsector op de voet en leveren onze bijdrage in de vorm van technische innovaties op het vlak van netwerkvideo, om de integratie van verschillende systeemwerelden en digitale toepassingen mogelijk te maken," aldus Ralph Siegfried, verantwoordelijk voor de afdeling Business Development Retail bij Axis Communications."Uiteindelijk wordt met nieuwe geïntegreerde systemen, in een wereld van anonieme massaconsumptie, niets anders gedaan dan wat 100 jaar geleden in elk buurtwinkeltje gebeurde: het individueel en persoonlijk benaderen met op maat gesneden advies en optimale presentatie van artikelen. Voor toekomstig succes is zinvolle en betrouwbare informatie over voorkeuren en wensen van individuele consumenten van belang, evenals de bereidheid vanuit commercieel oogpunt te anticiperen op de snel veranderende omstandigheden." 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Gert

6-11-2014 09:15  |  

Klinkt erg leuk zo'n analyse maar men vergeet erbij te vermelden dat bestaande retailers weinig tot geen mogelijkheden hebben tot studie naar wat nodig is voor zo'n combinatie van 'clicks&bricks'. MKB Nederland heeft een rapport uitgebracht waarin zij stelt dat over 5 jaar circa 40% van de bestaande retailers is verdwenen als zij die slag niet kunnen maken. Daarom hebben wij een serie cursussen gemaakt voor retailers die (ook) een webshop willen openen. Voor deze serie worden nu proefcursisten gezocht. Zie voor meer info de url: www.4utraining.nl/proefcursist/
Hopelijjjk draagt dit wel bij tot een beter kennisniveau bij retailers!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.