Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

‘ZZP’ers zélf schuldig aan plan verplichte verzekeringen’

16 oktober 2014 - Hoewel het pleidooi van werkgeversvereniging AWVN om ZZP’ers verplichte verzekeringen en pensioenbijdragen op te leggen, ‘hartstikke kul’ is, hebben de ZZP’ers in Nederland het wel aan zichzelf te wijten dat AWVN met een dergelijk plan komt.

"ZZP’ers – en hun (ondernemende?) belangenbehartigers en vakbonden - doen immers niet echt hun best om de ZZP’er als ondernemer te profileren."  Dit zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "De verontwaardiging is selectief. Alle critici plengen krokodillentranen."
 
Geen positieve beeldvorming
"Wij begrijpen volledig dat AWVN met zo’n plan komt omdat de beeldvorming rondom de ZZP’er niet positief is. De ZZP’ers profileren zichzelf nauwelijks als ondernemer. Als ZZP’ers bijvoorbeeld hardop roepen dat ze de zelfstandigenaftrek als een rechtmatig substituut zien van het ontbreken van sociale zekerheid, dan hoor je een weinig-ondernemend en totaal niet-zelfstandig geluid.
AWVN bedenkt zo’n plan, heeft visie op de toekomst maar baseert zich in het ontwikkelen van zo’n plan wel op het oeverloze en treurige gejammer van een heel groot deel van de ZZP-populatie."
 
Ledenwerving
"Hun belangenbehartigers – de vakbonden – zijn al geen haar beter," vervolgt Helmers.
"Vakbonden als PZO, FNV (Schijn?)Zelfstandigen en de stichting ZZP-Nederland doen hun uiterste best in de ledenwerving om iedere ZZP’er aan zich te binden. Ook de zogenaamde ‘gedwongen’ ZZP’ers; uit angst voor ledenverlies kan men zich het niet permitteren een scherp ondernemend geluid te laten horen en nadrukkelijker afstand te nemen van de behoefte aan betutteling."
"Zo zie je bij de stichting ZZP-Nederland en FNV Zelfstandigen dat ze ook de ontslagen medewerkers van PostNL aan zich willen binden. Huh? Hebben we het dan over ondernemerschap? Een partij als FNV Zelfstandigen heeft bovendien het keer op keer over ‘ondernemerschap aan de onderkant van de arbeidsmarkt’. Begrijpt werkelijk niemand dat daar een volledig verkeerd signaal mee wordt afgegeven?"
 
Contradictio in terminus
"Hoe gek is het niet dat er ZZP’ers zijn, die zeggen: ‘Ik ben zelfstandig, ik ben ondernemend en ik laat me vertegenwoordigen door een vakbond.’ Een groter ‘contradictio in terminus’ is niet te bedenken. Het is dan ook geen wonder dat AWVN daar conclusies aan verbindt en dus op dergelijke wispelturige communicatie beleid voor de toekomst formuleert en dat zelfs aan premier Mark Rutte heeft aangeboden."
De landelijke ZZP-bonden voelen bovendien het grootste genoegen om keer op keer een debat over schijnzelfstandigheid te voeren. "Maar als je ondernemers als lid wilt binden, dan laat je dus een verkeerd geluid  horen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de jaarlijkse promotie – door deze bonden – van bijeenkomsten waar ZZP’ers elkaar een Kerstpakket (!) geven.
Als ZZP’ers niet een krachtiger tegengeluid laten horen, dan is binnen enkele jaren het nieuwe ondernemerschapscommunisme een feit," vervolgt Helmers. "En met die toekomstige status weet je dat de gewenste innovatie en creativiteit – als basis voor economische groei – definitief een doodsmak heeft gemaakt."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Leendert Westerneng ...

16-10-2014 11:18  |  

Vincent

17-10-2014 07:40  |  

Wat een onnozole reactie hier van ene Leendert. Hard werken is niet voldoende hoor. Je moet wat bijdragen en je eigen broek kunnen ophouden. al die klagende zzp-ers profileren zich echt niet als ondernemer. inderdaad - eigen schuld dat er zo betuttelt wordt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.