Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Handelsbedrijven vrezen groeiende concurrentie

15 oktober 2014 - Ondernemers actief in groothandel maken zich zorgen over toenemende concurrentie waardoor ze steeds meer klanten verliezen. Dat blijkt uit de ‘MKB Cloud Barometer 2014’ van Exact en KPN. Met name de concurrentie uit de keten is voor handelsbedrijven een steeds grotere uitdaging.

37 procent van de ondervraagden worstelt hiermee (ten opzichte van 31 procent vorig jaar). Daarnaast klaagt een derde dat concurrentie op internet de prijzen onder druk zet. Bovendien is de vrees voor rivaliserende partijen uit het buitenland gegroeid van twintig naar 30 procent.

Inefficiënt voorraadbeheer
Vooral inefficiënt voorraadbeheer blijkt de concurrentie in de kaart te spelen. Zo zegt 37 procent orders herhaaldelijk niet op tijd uit te kunnen leveren, doordat er minder voorraad blijkt te zijn dan verwacht. Dit wordt bedrijven zwaar aangerekend. Een derde van de bedrijven ziet klanten bij te late levering vertrekken naar de concurrent. Een groot deel van de handelsbedrijven wijt dit probleem aan toeleveranciers die onverwacht door de voorraad heen blijken te zijn (43 procent). Zelfs als er wél op tijd kan worden uitgeleverd, overkomt het een derde van de ondernemers dat klanten een levering ontvangen die niet overeenkomt met de inkooporder.

Voorraadoptimalisatie
Deze situatie leidt ertoe dat handelsbedrijven hun voorraad moeten optimaliseren. Een voorraadoverschot zet immers de marges onder druk. Handelsbedrijven verwachten de marge met maar liefst 24 procent te zien stijgen, als de voorraad door betere inzichten te halveren valt. Om dit inzicht te verbeteren, zien handelsbedrijven potentie in online bedrijfssoftware. De ondervraagde handelsbedrijven denken met online bedrijfsapplicaties vooral te winnen aan kostenbeheersing (38 procent), efficiëntie (38 procent) en flexibiliteit (36 procent).
Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: "Handelsbedrijven moeten volledige controle over de logistiek en financiën krijgen om hun positie in de markt te versterken. Uit dit onderzoek blijkt dat ondernemers het nut van online bedrijfssoftware wel inzien, maar het nog maar mondjesmaat inzetten. Slechts zestien procent maakt gebruikt van de cloud voor bedrijfsapplicaties en tien procent heeft het in overweging. En dit terwijl geïntegreerde processen ervoor zorgen dat u de volledige controle hebt en het aantal fouten kunt verminderen. Bovendien heeft u door online beschikbaarheid altijd inzicht in de status van orders, voorraad, verzendingen, klantgegevens en facturen. Zo kunt u leveranciers en klanten op een slimmere en meer efficiënte manier van dienst zijn dan de concurrentie."  

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.