Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 oktober 2014
 

Vanaf 2015 opdrachtgevers ook aansprakelijk bij inhuur van ZZP'ers

 
 

Afgelopen week heeft staatsecretaris Wiebes zijn wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens dit wetsvoorstel is het te verwachten dat in de loop van 2015 de aanvraag van de VAR digitaal gaat verlopen en zal de vragenlijst uitgebreid worden.

Het belangrijkste aspect van dit wetsvoorstel is dat de opdrachtgever een deel van de vragen op juistheid en volledigheid moet gaan controleren en daarmee medeverantwoordelijk en aansprakelijk voor de juistheid van de VAR-aanvraag wordt. Bij het ingaan van de nieuwe regeling wordt de VAR vervangen door de Beschikking Geen Loonbelasting (BGL).

Beschikking Geen Loonbelasting (BGL)
De ZZP’er moet vijftien extra vragen beantwoorden die de opdrachtgever vervolgens moet controleren. "Door het controleren en bevestigen van de aanvraag wordt de opdrachtgever medeverantwoordelijk (fiscaal en sociaaljuridisch risico) voor de feitelijke juistheid van de antwoorden. De extra vragen zijn gericht op de zelfstandigheid van de ZZP’er en zijn of haar werkzaamheden, iets waar de opdrachtgever nauwelijks een oordeel over kan geven. Die aansprakelijkheid voor de opdrachtgever gaat deze dwarszitten," aldus Bert Willems (partner bij ScoreFlex). Dat de VAR aanvraag niet meer via de belastingdienst maar via de Kamer van Koophandel gaat verlopen geeft de belastingdienst meer ruimte en vrije capaciteit. "Dit betekent ook dat de belastingdienst waarschijnlijk meer boekenonderzoeken en controles kan uitvoeren", aldus Bert Willems.

Extra vragen
De vragen zijn nog niet openbaar, maar de opdrachtgever kan met de navolgende vragen rekening houden:

Onder welke arbeidsvoorwaarden werkt de ZZP’er?
Klopt de identiteit van de ZZP’er?
Zijn de afspraken over de opdracht en de uit te voeren werkzaamheden gekwalificeerd als afspraken tussen een opdrachtgever en ZZP’er?
Kwalificeert de opdracht zich als een overeenkomst tussen opdrachtgever en ZZP’er, of is er sprake van een loondienstverband?
Is er bij de ZZP’er sprake van een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal?
Neemt de ZZP’er structureel deel aan het economische verkeer?
Is er bij de ZZP’er sprake van ondernemersrisico?
Heeft de ZZP’er voldoende opdrachten (drie of meer van gelijksoortige omvang)?
Is de omvang van de omzet van de grootste klant van de ZZP’er niet groter dan 70% van de totale omzet?
Is er bij de ZZP’er sprake van debiteuren- en incassorisico?
Is er bij de ZZP’er sprake van aansprakelijkheidsrisico?
Is er bij de ZZP’er sprake van arbeidsongeschiktheidsrisico?

Waarom moet dit allemaal zo ingewikkeld? "Op basis van de antwoorden wordt beoordeeld of er al dan niet sprake is van zelfstandigheid en ondernemerschap van de ZZP’er," aldus Bert Willems.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Adriana van Schalken...  |   | 
6-10-2014
 | 
15:55 uur
Ik ben benieuwd wat precies de gevolgen zullen zijn als dit wetsvoorstel wordt aangenomen. Wellicht zullen opdrachtgevers terughoudend zijn wanneer het aankomt op het inhuren van zzp'ers.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs