Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft ZZP'ers kampt met wanbetaling

28 augustus 2014 - De helft van de 750.000 ZZP’ers in Nederland krijgt te laat de rekening betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van OpenCompanies. Via dit netwerk van Graydon kunnen bedrijven vanaf nu het betaalgedrag van elke onderneming checken.

Bedrijven met goed betaalgedrag kunnen via een Triple A-badge van OpenCompanies ook aangeven dat ze zelf geen wanbetaler zijn. Hierdoor nemen ze een voorsprong op hun concurrent en trekken ze de betere partijen aan om mee samen te werken. Daarnaast krijgen ze sneller toegang tot kapitaal.
 
Groot probleem
Uit onderzoek van OpenCompanies blijkt dat wanbetaling nog steeds een groot probleem is bij ZZP’ers. 50 procent van hen moet een hele poos wachten voordat het de rekeningen betaald krijgt. Nog opvallender is dat 53 procent van hen nooit op voorhand het betaalgedrag van een klant of leverancier checkt.
OpenCompanies is voor ZZP’ers een middel om de juiste zakenpartners uit te kiezen en zo wanbetaling te voorkomen. "Via de gezondheidsrating die OpenCompanies van elke Nederlandse onderneming aanbiedt, kunnen ondernemers direct uitmaken met wie het beter zakendoen is en waar de risico’s zitten," zegt Willemijn Welten, manager OpenCompanies. "Hierdoor kan de ZZP’er weloverwogen de beslissing maken met wie zaken te doen én met welke betalingscondities."
Voor de gezondheidsrating doet OpenCompanies beroep op de zogenaamde PD-rating van Graydon. Deze geeft de kans op een wanbetaling weer. Deze kans wordt berekenend op basis van de jaarrekening van het bedrijf in kwestie, het betaalgedrag en demografische kenmerken zoals rechtsvorm en branche.

Betere toegang tot cruciale info
Via OpenCompanies wil Graydon de ZZP’ers in Nederland betere toegang geven tot cruciale informatie om het zakendoen vlot te laten verlopen. Graydon CEO Marcel van Es: 'Doordat bedrijven via OpenCompanies ook zelf hun Triple A-rating in de spotlights kunnen zetten, worden ze bovendien aantrekkelijker voor ZZP’ers en MKB bedrijven om mee samen te werken. Hierdoor kunnen ze de beste zakenpartners uit de markt aantrekken en over betere krediet- en leveranciersvoorwaarden beschikken. Een natuurlijke filtering ontstaat op deze manier in de arbeidsmarkt op basis van uw reputatie.'

Triple A-badge op eigen website 
Bedrijven die goed scoren op OpenCompanies kunnen dit vanaf nu commercieel verzilveren. Indien ze over de beste gezondheidsrating beschikken, kunnen ze hun Triple A-badge activeren op hun profiel.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

PronkStuc

28-08-2014 22:07  |  

ZZP'ers weten dat wanneer ze - overigens geheel volgens de regels - hun vordering bij het vervallen van de betaaltermijn pogen te incasseren middels herinneringen, aanmaningen, incassobureaus, ze binnen de kortste keren vervangen zijn door een ander.

Opdrachtgevers kennen de waarde van kasstromen, verleggen graag de grenzen, kennen geen loyaliteit en nemen het bekend staan als wanbetaler bij een bepaalde ZZP'er met een korreltje zout.

Adriana van Schalken...

2-09-2014 13:19  |  

De zzp'er heeft het vaak al niet makkelijk bij het vinden/aanhouden van opdrachten. Dat ze dan lang op de betalingen moeten wachten is dan natuurlijk slecht nieuws.

silvia

13-11-2014 19:10  |  

De zzp'er is de laatste schakel. Bedrijven vinden het ook niet zo'n probleem als een zzp'er een nare ervaring overhoud aan de samenwerking. Goed initiatief dus!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.