Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Standaard huurovereenkomst riskant voor ondernemers

30 juli 2014 - Zo’n 90 procent van de zakelijke huurovereenkomsten is gebaseerd op het ROZ-model (Raad onroerende zaken). Dit  type contract is ‘de standaard’ geworden en wordt  online massaal verspreid en gebruikt. 

Het contract is juridisch juist, maar voor de hurende partij in veel gevallen ongunstig. Ondernemers zijn zich hier vaak niet van bewust. En weten evenmin dat ook huurovereenkomsten onderhandelbaar zijn. ARAG signaleert dat huurders onbewust veel risico lopen, doordat zij de inhoud van hun contract niet kennen.

Ondernemend Nederland: Onderhandel over uw huurcontract
"U  bent ondernemer en hebt eindelijk het pand gevonden waar u uw  bistro wilt openen. Menukaart, inrichting, personeel, u bent met van alles bezig. Het huurcontract tekenen zie tu u verplicht onderdeel, iets waar u zelf weinig op in te brengen hebt.  En dit is waar het vaak mis gaat bij huurovereenkomsten. Ondernemers nemen onvoldoende tijd om het contract goed door te nemen en te onderhandelen op punten waar het voor hen als huurder niet goed uit kan pakken," aldus Richard Oonk, senior jurist huurrecht bij ARAG Rechtsbijstand. "Een gemiste kans, want er is wel degelijk ruimte om op onderdelen te onderhandelen. Daarmee kunnen financiële en juridische problemen voorkomen worden."

Hoe het fout kan gaan
Oonk illustreert waar het mis kan gaan. "Als u een winkel in een winkelcentrum huurt, betaalt u naast huur ook servicekosten. In ruil voor deze kosten zorgt de verhuurder ervoor dat het totale winkelcentrum aantrekkelijk blijft. Wat wij nogal eens zien, is dat er een laag voorschot wordt gevraagd, waardoor het huren van een winkel interessant oogt. In de huurovereenkomst staat dat eens per jaar de afrekening plaatsvindt op basis van de werkelijke uitgaven van de verhuurder. Als u als ondernemer ervan uit bent gegaan dat het voorschot een goede indicatie was voor het eindbedrag, komt u bedrogen uit. En moet u eind van het jaar een flinke som nabetalen. En in alle gevallen geldt: eerst betalen en dan uw recht halen. Voor winkels die minder goed draaien, kan een dergelijke onvoorziene uitgave mogelijk tot een faillissement leiden."

Top vijf huurrecht-zaken bij ARAG
Op welke onderdelen van een huurcontract komen bij ARAG de meeste zaken binnen?
1. Onderhoud/gebreken
2. Oplevering
3. Servicekosten
4. Beëindiging van de huurovereenkomst
5  Hoogte huurprijs/ verhoging huurprijs

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.