Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
30 juli 2014
 

Duitse verpakkingsverordening gaat op de schop

 
 

Nederlandse bedrijven die in Duitsland producten in consumentenverpakking op de markt brengen moeten goed opletten.

Er staan namelijk een aantal wetswijzigingen op stapel, die belangrijke gevolgen hebben voor de manier waarop de zogenaamde duale systemen de recycling van deze verpakkingen regelen, zo meldt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in Den Haag.

Directe inname
"Een van de belangrijkste veranderingen is dat de zogenaamde Eigenrücknahme oftewel de directe inname van verpakkingen door de detailhandel zelf, per oktober/november 2014 wordt afgeschaft," zegt Johanna Maukner van de DNHK, die Nederlandse bedrijven adviseert over de Duitse verpakkingswet. "Dit betekent dat fabrikanten en distributeurs die hun verkoopverpakkingen al in de winkel innemen en verwerken hiervoor geen compensatie meer zullen ontvangen in de licentievergoeding voor een duaal systeem."

Branchekorting
Daarnaast zullen de eisen voor het verkrijgen van branchekorting per 1 januari 2015 aanzienlijk worden aangescherpt. De zogenaamde Erstinverkehrbringer – het bedrijf dat tijdens de grensovergang naar Duitsland juridisch gezien aansprakelijk is voor de producten – komt slechts nog onder strikte voorwaarden voor branchekorting in aanmerking. Het bedrijf zelf of de tussenhandel moet daarvoor kunnen aantonen producten te leveren aan locaties die gelijkstaan aan particuliere huishoudens, zoals restaurants, ziekenhuizen, pretparken, onderwijsinstellingen et cetera. "Daarbij moeten de verpakkingen teruggenomen en gerecycled worden, moet per locatie een schriftelijk recyclingbewijs overhandigd kunnen worden en dienen de hoeveelheden verkoopverpakking per fabrikant gedocumenteerd te worden," aldus Maukner. "De gebruikelijke marktstudies zullen hiervoor toekomstig niet meer volstaan."

Uitzonderingsregel
Doel van de wetswijziging is vooral om het excessieve misbruik van de tot nog toe geldende uitzonderingsregeling een halt toe te roepen. Het misbruik van deze regeling heeft volgens de DNHK geleid tot aanzienlijke concurrentievervalsing en een financieringstekort dat de duale systemen in de problemen heeft gebracht. De invoering van de 7e novelle van de verpakkingsverordening moet per 1 januari 2015 een einde aan die situatie maken.

Andere tarieven
Als gevolg van de wetswijziging zullen de tarieven van de duale systemen naar verwachting veranderen. De DNHK adviseert ondernemers dan ook om hun bestaande contracten niet zomaar te verlengen, maar nog voor afloop een offerte voor 2015 aan te vragen. De Handelskamer ondersteunt bedrijven kosteloos bij het opvragen van offertes. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het online- offerteformulier.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs