Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Niet-reageren op offerte/werkvoorstel grootste ergernis onder ZZP’ers

10 juli 2014 - De grootste ergernis bij ZZP'ers - in het contact met hun klanten en potentiële klanten - is het feit dat (potentiële) opdrachtgevers niet of nooit reageren op een werkvoorstel of offerte. Vooral MKB-organisaties blinken uit in non-communicatie.

Dat bleek uit een online enquête onder een a-selecte groep van 234 leden van ZZP Netwerk Nederland. Maar liefst 72 procent van de respondenten 'ergert zich groen en geel' aan het onfatsoen van partijen aan wie - op verzoek - een offerte is toegezonden. Natuurlijk heeft een offerte een beperkte houdbaarheidsdatum. "De meeste ZZP'ers geven dit helder aan in de offerte maar zelfs op of na deze datum, hoort men vaak helemaal niets," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

Nabellen
Ook het nabellen blijkt vaak een 'crime'. Waar in eerste instantie het 'contact' goed was (iedereen is bereikbaar), zo geeft bij het nabellen om uit te zoeken of een offerte wordt omgezet in een order,  niemand thuis.
Het feit dat ZZP'ers deze ergernis op nummer een plaatsten, is opvallend. Want, op nummer twee van het ergernissenlijstje staat dat rekeningen niet op tijd worden betaald. Op drie staat dat gedurende het traject werkzaamheden vaak inhoudelijk veranderen.

Verschil tussen MKB'ers en ZZP'ers
Overigens maken MKB-bedrijven zich vaker schuldig dan ZZP'ers aan 'het niet terugbellen of niet reageren op gemaakte offertes'. "Dat is niet zo onlogisch," stelt Jerry Helmers.
"Binnen MKB-bedrijven moeten vaak meerdere mensen een besluit nemen over de vraag of een offerte wel of niet wordt aangenomen. Een ZZP'er is in z'n eentje; die is dus makkelijker bereikbaar en dus kan de vraag direct worden gesteld. Maar het feit dat het bedrijfsleven nauwelijks fatsoen heeft om 'normaal te communiceren' over de stand van zaken met betrekking tot een uitgebrachte offerte, is natuurlijk verontrustend."

Top vijf ergernissen ZZP'ers ten aanzien van klanten
(men kon slechts één ergernis uit het lijstje aanvinken)
1. Geen reactie op een offerte - 72 procent
2. Te late betaling van facturen - elf procent
3. Verandering inhoudelijke werkzaamheden - negen procent
4. Afzeggen van een offerte zonder reden - vijf procent
5. Klant vraagt offerte maar weet eigenlijk niet wat hij wil - drie procent

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

K.J.Zuidema

11-07-2014 07:45  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.