Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europa’s beste jonge ondernemers komen uit Denemarken

8 juli 2014 - De studenten achter het bedrijf Cool 4 Sea uit Denemarken zijn de beste jonge ondernemers van Europa. De studenten wonnen de finale van de European Enterprise Challenge 2014 in Amsterdam.

Met hun bedrijf, waarmee ze schepen op een duurzame manier efficiënt kunnen koelen, wisten ze de jury te overtuigen van hun kwaliteiten als ondernemers. aarmee winnen ze van 80 hbo-studenten uit veertien Europese landen, die hun startups pitchten tijdens de European Enterprise Challenge (EEC), een Europese competitie onder jonge ondernemers. De twee deelnemende Nederlandse teams eindigden niet in de top drie.

Omgaan met uitdagingen
Alle deelnemers werden beoordeeld op de kwaliteit van hun businessplan, een juryinterview en hun presentaties. Ook lette de jury op de kwaliteiten die nodig zijn om een onderneming te runnen, zoals het omgaan met uitdagingen. Team Cool 4 Sea slaagde hierin het best. Jacqueline Zuidweg, juryvoorzitter van de EEC: "De presentatie van Cool 4 Sea was authentiek. Hun product heeft veel impact op de eindgebruiker en is kostenbesparend. Het team heeft goed onderzocht of hun oplossing zou kunnen werken en ze hebben ook een duidelijke doelgroep. En duidelijke winnaar met potentie."
De jury was erg te spreken over het enthousiasme en de ondernemersgeest die de jongeren uitstraalden. Zuidweg: "Iedereen is een winnaar, alleen al omdat ze hier waren als nationale winnaars van hun land. Met de winnaarsmentaliteit die deze jongeren uitstralen hoeven we niet bang te zijn voor een toekomstige crisis."

Nederlands trots
De Nederlandse teams Easybloc en SaleME veroverden geen plek in de top drie. Easybloc won met haar elektronische blokkensysteem wel de NN Award for Care & Impact. Zij bedachten een blokkensysteem met elektronische componenten om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met techniek.
Arko Veefkind, directeur van Jong Ondernemen, is trots op de ondernemende kwaliteiten die de studenten lieten zien. "Ondernemers en ondernemende medewerkers zijn essentieel voor economische groei. De juiste houding en vaardigheden kun je het beste op jonge leeftijd leren. Ik heb tijdens deze Europese finale weer mogen zien dat de drive er al bij veel jongeren inzit."
De Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe Enterprise Challenge is een jaarlijkse competitie die gelinkt is aan het Student Company programma van Jong Ondernemen. Dit programma laat hbo-studenten in de praktijk ervaren wat het is om je eigen bedrijf te runnen om hen zo klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Jong Ondernemen verbreedt daarmee het toekomstperspectief voor hun latere loopbaan.

Investeerders overtuigen
Elk Europees team dat deelnam aan de EEC heeft een echt product of echte dienst ontwikkeld en is succesvol omgegaan met de uitdagingen die het opstarten en runnen van een eigen bedrijf met zich meebrengt. De startups vertegenwoordigen een breed scala aan branches, variërend van diverse praktische apps en foamsticks met flikkerende lampjes voor workouts tot portefeuilles van bamboe. De jonge ondernemers werden tijdens de EEC beoordeeld door een jury bestaande uit vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Zij waanden zich investeerders die de startups op hun investeringsvoorstel, presentatie en jury-interview mochten beoordelen.

Jury
De jury bestond uit:
-        David Caro, President ESBA (European Small Business Alliances),
-        Yin Mon Myint (Yupar), Director Centre for Entrepreneurial Learning | University of Cambridge Judge Business School, Ignite Programme
-        Maria van der Sluijs - Plantz, bestuurslid TMF Group,
-        Bas Kortenhoff, Head of Issuer Services Euroclear,
-        Piotr Pluta, Senior Manager Corporate Affairs – Europe CISCO,
-        Jacqueline Zuidweg, directeur Zuidweg & Partners
-        David Dechamps, MasterCard, Country Manager Benelux.

Alle uitgereikte prijzen
Tijdens de finale van de EEC waren er meer onderscheidingen in de wacht te slepen. Een overzicht van alle uitgereikte prijzen.

JA-YE Europe Enterprise Challenge Awards:
Winnaar: Cool 4 Sea uit Denemarken.
Product: een klimaatoplossing om schepen efficiënt te koelen.

Tweede prijs:
BoxyCare uit Denemarken
Product: een systeem om sondevoeding gemakkelijker toe te dienen.
Jury-toelichting: "Dit product heeft directe en grote invloed op mensen en de markt is enorm. Ook zij hebben voldoende tijd geïnvesteerd in de productontwikkeling."

Derde prijs:
Contra SB uit Noorwegen
Product: de SuperGrip, een handgreep die grip geeft bij het met een touw versjouwen van zware materialen. In eerste instantie bedacht voor jagers.
Jury-toelichting: "Een zeer goed ondernemingsplan, sterke focus op de klant. De marges voor groothandel en retailers zijn goed."

European Signature Awards

Intel Innovation Award
FlipShip uit Spanje
Product: een online platform om transport nooit leeg te laten rijden en zo het verschil tussen vraag en aanbod te verkleinen. De slogan luidt: ‘Don’t return empty’

Hyundai Brilliant Entrepreneur Award
Cool 4 Sea uit Denemarken
Product: Een klimaatoplossing om schepen efficiënt te koelen.
Jury-toelichting: "Deze deelnemers denken heel goed vanuit business perspectief."

Local Signature Awards

BCD Best International Entrepreneur Award
GoHisto uit Litouwen
Product: een virtuele geschiedenisleraar. Het programma maakt het voorbereiden van geschiedenisexamens makkelijker, men kan meerdere tests doen en de progressie zien.
Jury-toelichting: "Online leren heeft internationale potentie, het team is innovatief bezig met technologie. Het programma kan ingezet worden voor verschillende markten."

NN Care & Impact Award
Easybloc uit Nederland
Jury-toelichting: "Het bedrijf zorgt voor een positieve invloed op het onder de aandacht brengen van techniek onder kinderen."

Special Award
De Alumni Leadership Award werd uitgereikt door de European Alumni Organization aan tien uitzonderlijke studenten die meededen aan de Enterprise Challenge competition 2014.

De European Enterprise Challenge 2014 werd mede mogelijk gemaakt door: Hyundai, Intel, BCD, NN, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Gemeente Amsterdam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.