Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Mix van werk en privé vergroot kans op hack door personeel

27 juni 2014 - Doordat 80 procent van de werkende Nederlanders hun werk en privézaken combineert, neemt het risico op gegevenslekken toe. Dat blijkt uit grootschalig Europees onderzoek* van Samsung.

Een op de vier van de Nederlanders vindt dat ze efficiënter werken door privézaken tijdens werk te regelen. De keerzijde van deze trend is dat personeel voor zakelijke taken steeds vaker uitwijkt naar privétoepassingen, zelfs als de IT-beveiliging van de organisatie dit niet toestaat.

Beveiliging data cruciaal door nieuwe EU-richtlijn
Beveiliging van data is cruciaal nu de Europese Unie later dit jaar de richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens (de GDPR-richtlijn) invoert. Het meest recente voorstel vermeldt een maximale boete van honderd miljoen euro of vijf procent van wereldwijde omzet, voor ondernemingen die zich niet aan de regels houden. Dat is onder meer het geval indien zij data niet beveiligd verwerken. "Voor bedrijven is het essentieel dat werknemers zakelijke toepassingen en gegevens op hun smartphone strikt scheiden van privébestanden," zegt Erik Swart, Director B2B bij Samsung Nederland.

Databeveiliging 
Volgens Swart toont het onderzoek dat steeds meer werknemers zich bewust zijn van de noodzaak van databeveiliging. Bijna 60 procent van de Nederlandse en Belgische ondervraagden is er meer mee bezig dan een jaar geleden. Meer dan 90 procent van deze groep heeft zelfs concrete maatregelen getroffen, zoals het wijzigen van wachtwoorden. "Dit is dan ook het uitgelezen moment om het personeel te voorzien van de kennis en technologie waarmee ze hun mix van werk en privé op een beveiligde manier kunnen optimaliseren."

People-Inspired Security
Andere opvallende uitkomsten uit Samsungs onderzoek ‘People-Inspired Security’:
● Gemiddeld staan er tien privétoepassingen op de zakelijke smartphone, zoals Facebook, WhatsApp, Candycrush of het filesharing platform Dropbox. Op de privé smartphone staan gemiddeld acht zakelijke toepassingen, zoals Outlook of Lync.
● In vergelijking met werknemers in andere Europese landen zijn Nederlanders braaf; bijna een op de vijf gebruikt privétoepassingen voor werk als dit niet is toegestaan. Op Europees niveau gebruikt een kwart van de medewerkers privétoepassingen voor werk.
● Nederlandse medewerkers in de leeftijdscategorie  tot 34 jaar zijn echter een stuk minder volgzaam. Maar liefst 30 procent van de Millennials grijpt zijn privé smartphone om zaken voor elkaar te krijgen die in het bedrijf officieel niet zijn toegestaan.

*Het volledige onderzoeksrapport en andere relevante informatie over dit onderwerp is beschikbaar op www.samsungatwork.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.