Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Dierentuinen redelijk tevreden over 2010

4 januari 2011 - In 2010 trokken de vijftien dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een kleine 9,8 miljoen bezoekers getrokken. Dat is ongeveer zeven procent minder dan in 2009. Toch zijn de dierentuinen niet ontevreden: de abonnementhouders kwamen vaker en ook het bedrijfsleven wist de dierentuin te vinden.

Het jaar 2010 begon al meteen met een forse en langdurige winterperiode. Dat maakte meteen duidelijk dat de dierentuinen bijzonder afhankelijk zijn van het weer. De hoogtijdagen in het voorjaar (voorjaarsvakantie, Pasen) verregenden helaas. Niet alle tuinen gingen overigens in aantallen achteruit: onder andere Safaripark Beekse Bergen en Apenheul wisten in 2010 meer bezoekers te trekken. 

Steunbetuigingen
Overigens zorgden de moeilijke financiële situatie van Dierenpark Emmen en de onverwachte forse subsidiekorting bij Diergaarde Blijdorp voor een enorme hoeveelheid steunbetuigingen en publiciteit van bezoekers die de dierentuinen een warm hart toedragen. Bij een overzicht van de tien meest populaire dagattracties waren de dierentuinen met zeven parken dik vertegenwoordigd! 

Nieuw leven
Natuurlijk zijn er ook mooie dingen te zien geweest in de dierentuinen: DierenPark Amersfoort opende in juni het nieuwe olifantenverblijf het Rijk der Reuzen, in Blijdorp en Ouwehands Dierenpark werden ijsbeertjes geboren, die in de loop van 2011 ook buiten te bewonderen zullen zijn. In 2010 bestond Dierenpark Emmen 75 jaar en ze kregen daar een olifantje er bij net als in Blijdorp. In Dierenpark Wissel werden voor het eerst jongen van de textorwevers grootgebracht. Safaripark Beekse Bergen completeerde de Big Five met het opnemen van de buffel in de collectie. Grote mensapen kregen ook jongen: een bonobo en orang oetan in Apenheul, een gorilla in GaiaPark en een orang oetan in Ouwehand. Bijzonder was ook de geboorte van een dwergnijlpaard in Zoo Parc Overloon . 

Vernieuwingen
De dierentuinen bleven druk bezig met vernieuwingen: in Apenheul werd het nieuwe duurzame gebouw de St@art door Prinses Maxima geopend, in Dierenrijk werd de grote volière gebouwd evenals in Blijdorp. Ouwehands Dierenpark opende een compleet nieuw dienstencentrum, waardoor de voeding voor de dieren efficiënter kan worden bereid en uitgedeeld. Artis ontving een prijs voor het mooiste relatietijdschrift voor hun leden en in Aqua Zoo Friesland kwamen zeldzame rode brulapen de collectie verrijken. 

Grote apen
In 2011 zullen de NVD tuinen zich samen met de Europese tuinen aangesloten bij de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) inzetten voor de grote apen: gorilla, orang oetan, chimpansees, bonobo's en gibbons. Hun leefgebieden worden ernstig bedreigd door menselijk toedoen en door middel van activiteiten en een brede campagne willen de NVD tuinen de bezoekers daarbij betrekken. 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.