Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

AWVN: cao-seizoen vol gemiste kansen

17 juni 2014 - Er is in de eerste helft van het cao-seizoen 2014 weinig vooruitgang geboekt in het cao-overleg en er zijn veel kansen gemist. De onderhandelingen hebben veel te veel in het teken gestaan van de loonparagraaf en van de compensatie voor de verkorting van de WW.

Belangrijke onderwerpen als duurzame inzetbaarheid en productiviteitsverbetering om de concurrentiepositie en werkgelegenheid te verbeteren zijn ten onrechte naar de achtergrond verdwenen.

Trage onderhandelingen
Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN in haar tussenevaluatie van de cao-onderhandelingen. De cao-onderhandelingen verliepen de eerste helft van het jaar erg traag, stelt AWVN vast. Tot dusver zijn nog geen 150 cao’s afgesloten, terwijl dat er in een doorsnee-cao-jaar 200 zouden zijn geweest. In 2014 lopen in totaal bijna 500 cao’s af. De gemiddelde afgesproken loonstijging bedraagt 1,59 procent.

Lichtpuntjes
Bij de gemiste kansen ziet AWVN wel een paar lichtpunten. Zo is het aantal hoge (boven de twee procent) loonafspraken beperkt. Bij cao’s waar een hoge loonstijging is afgesproken, blijken daarbij meestal wél afspraken over productiviteitsverbetering te zijn gemaakt. Verder stelt de werkgeversvereniging vast dat afspraken over eenmalige uitkeringen de structurele loonstijging drukken. "Dergelijke afspraken komen de koopkracht van werknemers ten goede zonder de concurrentiepositie aan te tasten," aldus AWVN.

Mensen met een beperking
Verder merkt AWVN op dat veel ondernemingen werk maken van het ontwikkelen van banen voor mensen met een beperking. "Dat is hard nodig, want het bedrijfsleven heeft een grote opdracht op dat vlak." AWVN voert samen met De Normaalste Zaak een project uit - Werkgevers Gaan Inclusief - om banen voor arbeidsbeperkten te scheppen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.