Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 juni 2014
 

Duurzaam inkopen doet u zo

 
 

Wanneer overheden hun duurzame inkoopbeleid beter afstemmen op de markt, worden innovaties gestimuleerd. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzaam inkopen doe je zo’, waarin zeven overheidsinkopers en zeven ondernemers hun ervaringen en tips delen over duurzaam inkopen.

De publicatie is ontwikkeld door MVO Nederland en PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden. De overheid koopt jaarlijks voor 60 miljard euro in, van papier en stoelen tot asfalt, gebouwen en ict-diensten. Daarmee heeft zij een grote inkoopkracht en kan een krachtige impuls worden gegeven aan de verduurzaming van markten. Door nieuwe vormen van aanbesteden weten overheid en bedrijfsleven elkaar steeds beter te vinden en krijgen duurzame innovaties meer kans.

Energiebesparing 
Duurzaam inkopen levert bij de Kunsthal in Rotterdam een jaarlijkse energiebesparing op van 30 procent. Het maakt het schoonmaakvak weer menselijker, bij schoonmaakbedrijf CSU. Het zorgt bij de Duurzaamheidsfabriek voor een besparing van drie procent op de geplande investering met een hogere kwaliteit. In de laatste aanbesteding is gevraagd om prestaties in plaats van producten. Daardoor gaat een leverancier zorgvuldiger om met grondstoffen en levert hij producten van hogere kwaliteit. Philips levert bijvoorbeeld lichturen in plaats van lampen.
 
Duurzame kansen
Op het gebied van duurzaam inkopen liggen veel kansen. Zo zoeken overheid en de papiersector naar nog duurzamere oplossingen om de jaarlijkse vijf miljoen kilo afvalpapier - die nu al wordt verwerkt tot duurzaam wc-papier - te recyclen tot hoogwaardig kantoorpapier.
Belangrijk bij de nieuwe vorm van duurzaam inkopen is de verbeterde samenwerking tussen overheid en bedrijven. Denk daarbij aan marktconsultaties, functioneel aanbesteden, meer aandacht voor contractmanagement en het aangaan van langdurige samenwerking. Leidi Girigori van Eneco: "We merken dat de klant-leveranciersrelatie verleden tijd is. We werken veel meer als partners."

Duurzame inkoopverhalen 
De publicatie 'Duurzaam inkopen doe je zo' toont de verhalen van zeven overheidsinkopers en zeven ondernemers die nieuwe vormen van aanbesteden hebben uitgevoerd, met tips voor bedrijven en overheid. Zelf aan de slag met duurzaam leveren van de overheid? Bekijk het dossier en de toolbox voor bedrijven en de checklist professioneel duurzaam inkopen voor overheden.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs