Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Meer nieuwe cao’s, nog geen inhaalslag

10 juni 2014 - In mei zijn meer nieuwe cao’s tot stand gekomen dan gemiddeld in eerdere maanden van 2014: 30 akkoorden tegen gemiddeld 25 in de maanden januari tot en met april. Het is echter nog te vroeg om van een inhaalslag te spreken in het tot dusver moeizaam verlopende cao-jaar.

Het totale aantal afgesloten cao’s blijft in de eerste vijf maanden met 130 nog steeds behoorlijk achter bij dat van 200 in andere jaren.  Dat meldt AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Loonstijging
De gemiddelde in nieuwe cao’s afgesproken loonstijging bedroeg in mei 1,92 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan in eerdere maanden. De gemiddelde loonafspraak in de cao’s van 2014 bedraagt nu 1,59 procent.
Ook wat de loonafspraken betreft, vindt het AWVN het nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken. ‘De gemiddelde loonafspraak loopt sinds midden vorig jaar heel gestaag op. Voor de komende maanden verwachten we een stabilisatie zoals die zich jaarlijks voordoet. Vooral voor binnenlandse markten zijn de economische vooruitzichten nog niet goed genoeg om al veel loonruimte te creëren.’ Daarbij hangt het hogere gemiddelde in mei volgens de werkgeversvereniging voor een belangrijk deel samen met de loonafspraken in een aantal industrie-akkoorden dat in de afgelopen maand tot stand kwamen. In industriële, exporterende sectoren is al sinds een aantal jaren de loonstijging sterker dan in dienstverlenende sectoren. Daarnaast kwam in mei in enkele dienstensectoren een bovengemiddelde loonstijging tot stand: in de schoonmaak, de vleessector en de vervoerssector.

Tussenevaluatie
AWVN presenteert deze week een tussenevaluatie van het cao-jaar. Daarin nodigt de werkgeversvereniging CNV en FNV nadrukkelijk uit tot een ‘klimaatsverbetering’ om het afsluiten van nieuwe cao’s te versnellen. "Dat geeft rust, duidelijkheid en focus op verdere economische groei. Dat is goed voor de arbeidsmarkt en het investeringsklimaat in Nederland." AWVN wil met de vakbonden onder meer proberen het overleg vlot te trekken over cao’s die al lang op vernieuwing wachten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.