Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP-er sluit 2010 positief af

3 januari 2011 - De ZZP-markt zit duidelijk weer in de lift. Niet alleen het aantal ZZP-ers is gestegen, volgens de Yoxa Interim Monitor geeft bijna de helft van de hoogopgeleide ZZP-ers aan volledig bezet te zijn met opdrachten. Een jaar geleden was dit nog 38,5 procent.

Ook het aantal opdrachten is flink toegenomen. Waar in december 2009 nog twaalf procent een toename signaleerde, is dit nu 27 procent. Toch bleven de tarieven het hele jaar onder druk staan en blijft ongeveer een kwart van de respondenten openstaan voor een vast dienstverband. 

Minder zorgen
Sinds december 2009 ondervraagt Yoxa periodiek ruim 500 ZZP-ers naar hun werksituatie, het verkrijgen van opdrachten en de toekomst. Uit deze vierde monitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, blijkt dat ZZP-ers het jaar 2010 positief afsluiten: naast de stijging in het aantal opdrachten en het aantal ZZP-ers dat volledig bezet is, is ook het aantal ZZP-ers dat zich zorgen maakt over het verkrijgen van opdrachten sinds vorig jaar licht gedaald. 

Tarieven onder druk
De meeste ZZP-ers waren het hele jaar overwegend positief over de toekomst. In alle vier de monitoren zag rond de 70 procent de toekomst met vertrouwen tegemoet. Toch geeft ongeveer een derde van de respondenten gedurende het hele jaar aan dat hun tarief onder druk staat. "2010 is een jaar geweest waarin de markt langzaam maar zeker bleef aantrekken. De crisis heeft echter wel haar sporen achter gelaten. Vorig jaar leek het er al op dat de druk op de tarieven een blijvend gevolg zou worden van de crisis. Voorlopig blijkt dit inderdaad het geval te zijn," concludeert Nienke Platenburg, directeur van Yoxa. 

Kansen 2011
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer ZZP-ers de vergrijzing en het tekort aan instroom van jong en hoger opgeleiden zien als gunstige ontwikkelingen voor de ZZP-markt. Waar een jaar geleden nog 36,6 procent de vergrijzing als een positieve ontwikkeling zag, is dat inmiddels gestegen naar meer dan de helft (53,6 procent). Voor het tekort aan instroom van jong en hoger opgeleiden geldt een stijging van dertien procent. 

Krapte voor hoger opgeleiden
Platenburg: "De crisis is dan wel voorbij, de volgende staat weer voor de deur: krapte op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in 2011/2012. Je ziet duidelijk dat de ZZP-ers voor het eerst de vruchten plukken van deze (werkgevers)crisis. Ze varen goed bij de ‘war on talent’, omdat bedrijven hun vacatures moeilijker ingevuld krijgen. Ik verwacht dat dit in 2011 alleen nog maar zal toenemen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.