Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Helft zzp’ers wil verplichte verzekering

25 april 2014 - HeadFirst heeft onderzoek gedaan naar hoe zzp’ers zich verzekeren. Dit naar aanleiding van eerdere berichtgeving dat zelfstandig professionals in Nederland massaal onder- of onverzekerd zijn en dat verzekeraars zzp’ers miljoenen teveel betaalde premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen terug gaan betalen.

Het voornaamste resultaat van het onderzoek: 50 procent van de zzp-respondenten wil één of meerdere zakelijke verzekeringen voor alle zzp’ers verplicht laten stellen, met name de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand
HeadFirst heeft het onderzoek uitgevoerd in haar netwerk . Uit de enquêteresultaten blijkt dat zzp’ers vooral op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheid relatief vaak verzekerd zijn (59 procent). 50 Procent van de respondenten is verzekerd voor rechtsbijstand, hetzelfde percentage is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en 42 procent is verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid. Vooral de groep zelfstandig professionals in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar dekt zich het meeste in voor zakelijke risico’s met alle genoemde verzekeringen. De oudste groep (50+’ers) verzekert zich het minst uitgebreid. Zelfs op het gebied van arbeidsongeschiktheid, een risico dat doorgaans hand in hand gaat met de leeftijd, scoort deze groep laag: 37,4 procent.

Verplicht verzekeren?
97 procent van de zelfstandig professionals zegt een bewuste keuze te maken zich wel of niet te verzekeren op het gebied van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand. Slechts drie procent geeft aan totaal niet nagedacht te hebben over meerdere van deze verzekeringen. Desondanks is de helft van de zzp-respondenten van mening dat één of meerderde verzekeringen verplicht moet worden gesteld voor alle zzp’ers. HeadFirst vroeg ook welke zakelijke verzekeringen verplicht gesteld zouden moeten worden voor zelfstandig ondernemers. 22,5 Procent vindt dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorgeschreven moet worden, gevolgd door de arbeidsongeschiktheidsverzekering (twintig procent) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (negentien procent). De rechtsbijstandverzekering werd het minst genoemd (tien procent). Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst: "Dit mogen we een opvallende uitkomst noemen. Zelfstandig ondernemers zijn in de regel tegen elke verplichtstelling en bemoeienis die hun keuzevrijheid beperkt."

Extern advies inwinnen
Zzp’ers hebben te maken met persoonlijke risico’s, maar daarnaast, in tegenstelling tot medewerkers in loondienst, ook met zakelijke risico’s. HeadFirst vroeg dan ook op welke manier de ondernemers zich laten adviseren. Verzekeringsadviseurs zijn de meest gebruikte adviesbron (42 procent), verzekeringsmaatschappijen (zes procent) en bekenden (zeven procent) worden minimaal geraadpleegd door zzp’ers. De grootste groep zelfstandig ondernemers zoekt het echter volledig zelf uit. Vooral ondernemers die minder dan een jaar als zzp’er actief zijn, maken weinig gebruik van extern advies (47 procent). Kruiswijk: "De conclusie die we hieruit kunnen trekken, is dat de nieuwste generatie ondernemers zelfstandig keuzes wenst te maken. Zzp’ers zijn uitstekend in staat deze keuzes te maken, maar het grote belang van inwinnen van vakkundig advies mag niet onderschat worden. Extern advies inwinnen is, gezien de impact die een verkeerde keuze kan hebben, verstandig."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

13-05-2014 08:45  |  

Opvallend dat er zo'n grote groep van de zzp'ers een verplichte verzekering wilt. Ik denk dat de kosten van een dergelijke verzekering wel moeten dalen willen er meer over de streep komen. Veel zelfstandigen nemen het risico omdat de kosten van bepaalde verzekeringen vaak veel te hoog zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.