Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Investeren hoog op agenda ondernemers

24 april 2014 - De investeringsbereidheid bij de Nederlandse ondernemers is toegenomen. Daarnaast verwacht de ondernemer weer personeel aan te nemen en kijkt hij positief tegen het ondernemersklimaat aan.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Mid Market Monitor van Deloitte over het middenbedrijf. Bedrijven wordt hun mening gevraagd over het ondernemersklimaat, investeringen en toekomstverwachtingen.

Nieuwe producten en diensten
Veel ondernemers zijn bereid te investeren. Zo blijkt dat maar liefst 45 procent voornemens is nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Ruim 40 procent geeft aan te gaan investeren in het aanschaffen van nieuwe kapitaalgoederen. Daarnaast valt het op dat zo’n 60 procent van de ondernemers wil investeren in het automatiseren van bedrijfsprocessen. Bij ICT-investeringen staan ook ERP en data analytics hoog op de agenda. "Het middenbedrijf heeft duidelijk weer vertrouwen in de toekomst en is ook bereid daar risico’s voor te nemen," aldus Mennolt Beelen, managing partner bij Deloitte.

Meer omzet
De positieve houding van de ondervraagde ondernemers vertaalt zich ook in de te verwachten omzetgroei. Maar liefst 60 procentvan de ondernemers verwacht dat de omzet het komende half jaar zal stijgen en nog eens tien procent verwacht een sterke stijging. Vorig jaar verwachtte nog een minderheid omzetgroei. "Uit ons onderzoek blijkt dat ondernemingen financiering niet als beperkende factor voor omzetgroei zien", aldus Beelen. "Het is echter maar zeer de vraag of ondernemingen ook de gewenste investeringen gefinancierd krijgen."

Ondernemersklimaat
Wanneer gevraagd wordt naar het huidige ondernemersklimaat, geeft bijna 65 procentaan neutraal tegenover het ondernemersklimaat te staan. Zo’n twintig procentstaat er positief tegen over. De ondernemers zijn af van hun negatieve houding jegens het klimaat. Slechts veertien procent van de ondernemers vindt het huidige klimaat slecht. Vorig jaar was dit nog ruim een kwart van de ondernemers.

Personeelsbestand
De Mid Market Monitor heeft gekeken naar de ontwikkeling van het personeelsbestand bij het middenbedrijf. Hier is een positieve tendens waar te nemen. Zo’n 30 procent van de ondernemers verwacht dat er personeel wordt aangenomen de komende periode. Ruim de helft verwacht dat het aantal personeelsleden op het zelfde niveau blijft.

Fusies
Ten slotte is gevraagd naar de voorgenomen M&A-activiteiten. Een deel (33 procent) van de respondenten verwacht in de komende twaalf maanden, te fuseren, overgenomen te worden of een overname te doen. Een fusie of een overnameactiviteit met een Nederlandse concurrent wordt daarbij het meest genoemd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.