Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

20. 000 banen behouden door verlaagd btw-tarief bouw

18 april 2014 - Als gevolg van de tijdelijke btw-verlaging op arbeid zijn in de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector bijna 20.000 banen behouden. Sectorbreed zijn de bedrijven dan ook zeer tevreden met deze regeling en pleiten derhalve voor een verlenging om de komende moeilijke jaren een ferme steun in de rug te hebben.

Een positief bijeffect van deze regeling is dat woningeigenaren hun woningen versneld verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in de eerste twee weken van april is uitgevoerd onder 952 directeuren van bouw(gerelateerde-) bedrijven en 6.000 consumenten. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat USP in juni 2013 ook heeft uitgevoerd op verzoek van vrijwel alle relevante brancheorganisaties.

Verlaagd btw-tarief op arbeid zorgt voor nog meer banenbehoud dan eerst voorzien
Naar aanleiding van de inwerkingtreding van deze tijdelijke regeling op 1 maart 2013, bleek uit het eerste onderzoek uit juni 2013 dat er bij een op de zeven bedrijven (vijftien procent) sprake was van banenbehoud (persbericht). Uit het tweede onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd, blijkt dat dit percentage is opgelopen tot 30 procent. Dit betekent dus dat als gevolg van het verlaagd btw-tarief bijna een op de drie bedrijven geen mensen heeft hoeven ontslaan. Daarnaast zegt ook nog eens zeventien procent van de bedrijven dat zij minder mensen hoefden te ontslaan. In totaal heeft de btw-regeling bij bijna de helft van de bedrijven uit de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector voor gezorgd dat zij niet of minder hebben hoeven snijden in hun personeelsbestand. De extra omzet die de tijdelijke regeling met zich meebrengt, heeft er voor gezorgd dat er bijna 20.000 voltijdbanen zijn behouden. Het banenbehoud geldt voor alle onderzochte sectoren: bouw B&U, installatie, gespecialiseerde aannemers, hoveniers en groenvoorziening.

Woningen worden versneld verduurzaamd
Verder blijkt dat onder invloed van de btw-regeling woningen sneller verduurzaamd worden. Een kwart van de bedrijven (24 procent) geeft aan dat er op dit moment meer duurzame materialen en/of oplossingen worden toegepast in hun opdrachten dan voor de regeling.

Roep om verlenging van btw-tarief zeer sterk, verwacht herstel pas vanaf 2016
Een overgrote meerderheid van de bedrijven, maar liefst 85 procent, is positief over deze tijdelijke regeling en de effecten ervan. Dit is natuurlijk geen verrassing, aangezien zij als gevolg van deze regeling projecten weten binnen te halen die zij anders niet hadden kunnen uitvoeren. Dit leidt weer tot meer omzet en daarmee tot banenbehoud. Veel bedrijven hebben het echter nog zwaar: ruim een kwart van de directeuren/eigenaren maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van zijn of haar bedrijf. De bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector is aan het opkrabbelen uit een diep dal, waarbij de directeuren pas echt herstel verwachten in en na 2016. De komende anderhalf à twee jaar verwacht men geen heel snelle verbetering. Een verlenging van de regeling, die nu loopt tot 1 januari 2015, zou zeer welkom zijn. Enerzijds om banen te behouden en anderzijds om de bestaande woningvoorraad verder te verduurzamen.

Investeren in eigen woning
Uit de Woonomnibus, het maandelijks consumentenonderzoek van USP, blijkt dat woningeigenaren sinds de inwerkingtreding van het lage btw-tarief niet alleen meer plannen maken om in hun woning te gaan investeren, maar ook daadwerkelijk meer verbouwen en/ of onderhoud plegen aan hun woning of tuin. Dit loopt redelijk parallel met het toenemende consumentenvertrouwen. Verlenging betekent een ondersteuning van herstel van het consumentenvertrouwen, waardoor meer particulieren hun woning en/of tuin gaan renoveren, verbouwen of onderhouden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.