Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Groei inzameling lampen bij detailhandel stagneert

25 maart 2014 - Minder dan de helft van de warenhuizen neemt oude lampen aan voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit terwijl winkels hiertoe wettelijk verplicht zijn.  Zo blijkt uit onderzoek door de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec.

Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels doen het veel beter. Zij accepteren in veel gevallen de oude lampen van de consument. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar u altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 620 winkels van 30 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp.

Positieve uitschieters
Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Hoewel de overkoepelende score van warenhuizen tegenvalt, presteert Blokker uitzonderlijk goed (in 100 procent van de bezoeken werd de lamp aangenomen). De supermarkten scoren redelijk (gemiddeld 78 procent), met als positieve uitschieters Dirk-supermarkten en de Dekamarkt. Van de doe-het-zelfzaken kwamen Gamma en Formido als beste naar voren en bij de elektronicazaken voert Media Markt de lijst aan.

Ondermaatse prestaties
De bedrijven die ondermaats presteren hebben inmiddels een brief van LightRec ontvangen. Jeroen Bartels, manager van LightRec, zegt hierover: "Uit het onderzoek blijkt dat sommige bedrijven zowel hun wettelijke verantwoordelijkheid als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen. De druk op LightRec om hier steeds transparanter over te worden neemt toe. Als we in staat zijn de matig en slecht presterende winkelketens mee te krijgen dan versterken we het fundament om meer lampen in te zamelen voor recycling. Daarmee kunnen we grondstoffen behouden en voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen."   

Groei inzamelnetwerk
Steeds meer winkelketens gaan een stap verder dan hun wettelijke verplichting - het aannemen van een oude lamp bij aankoop van een nieuwe - en zetten inzamelbakken neer waar consumenten hun lampen makkelijk in kwijt kunnen. Het aantal Wecycle inzamelbakken voor lampen ‘before the counter’ binnen de detailhandel groeide de afgelopen drie jaar dan ook gestaag naar inmiddels meer dan 1.800. Een ontwikkeling die LightRec van harte toejuicht. Bartels: "Het is goed om te zien dat er steeds meer inzamelpunten komen waar de consument altijd terecht kan. De retailer verleent hiermee ook een service naar de consument en de drempel om lampen in te leveren wordt zo veel lager. Dat de groei van het aantal winkels dat wel op de juiste manier de wettelijke oud-voor-nieuw regeling toepast stagneert is echt te wijten aan een paar spelers die het veel slechter doen dan de rest."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.