Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB: investeer nu in duurzaamheid

13 maart 2014 - Investeren in duurzaamheid levert MKB duizenden banen, miljoenen aan inkomsten en een hogere arbeidsproductiviteit op van vijftien tot twintig procent. Dat zei Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland, gisteren tijdens de beurs Duurzaamheid 2014 in Zaanstad.

Lageweg roept het MKB op nu te investeren. De energie- en grondstoffenprijzen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Hierdoor wordt hergebruik, energiebesparing en overstappen op duurzame energie steeds winstgevender. Voor MKB'ers is een grote rol weggelegd in de nieuwe circulaire en inclusieve economie. Een economie waarin we slim en zuinig omgaan met grondstoffen en waarin iedereen meedoet en erbij hoort. Onderzoek toont aan dat overstappen op een circulaire economie waarin producten, componenten en grondstoffen worden hergebruikt Nederland ruim zeven miljard euro per jaar en 50.000 banen oplevert. Ook scoren juist duurzame bedrijven volgens onderzoek maar liefst vijftien tot twintig procent hoger op het gebied van arbeidsproductiviteit.

Voorbeelden
Steeds meer bedrijven stappen over op duurzaam ondernemen en zien hun inkomsten hierdoor groeien. Om bedrijven uit te dagen heeft MVO Nederland een online platform gelanceerd ambitie2020.nl waarop ondernemers hun duurzame ambities kunnen plaatsen. Enkele succesvolle duurzame bedrijven die hun duurzame ambities al jaren geleden hebben geformuleerd zijn Greenfox, Turntoo en Desko. Greenfox is succesvol geworden in duurzame verlichting en het inzetten van mensen met een handicap. Turntoo richt zich op hergebruik van grondstoffen en ontving onlangs een prijs voor het ontwerp van een nieuw gemeentehuis te Brummen dat voor 90 procent gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Desko verdient naast de verkoop van nieuwe kantoormeubelen ook goed aan de verkoop van tweedehands kantoormeubelen die door hen zijn opgeknapt en zo een tweede leven krijgen. Goed voor het milieu en voor klanten die een duurzame en goedkopere oplossing willen. Maar ook in branches waarin je het niet verwacht zijn duurzame bedrijven succesvol. Een voorbeeld uit de cafetariabranche is het bedrijf Friet van Piet. Het bedrijf koopt nu 40 procent duurzaam in en wil dit laten oplopen naar 100 procent. In haar snacks verwerkt het bedrijf vlees dat afkomstig is van dieren uit de streek.

Grote namen op de beurs Duurzaamheid
Staatssecretaris Mansveld zal de beurs 'Duurzaamheid 2014' in Zaanstad openen. Naast 70 groene standhouders zijn er tien toonaangevende sprekers uit de wereld van de duurzaamheid, zoals Marga Hoek van de Groene Zaak, Jan van Betten van Nudge, Machiel van Doorn van Made Blue, Reinier van de Berg (weerman en meteoloog) en Willem Lageweg van MVO Nederland. Tijdens de duurzame beurs kunnen ondernemers kennis delen, duurzame ambities formuleren, inspiratie opdoen en kennismaken met de nieuwste duurzame trends. 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Wim Boon

17-03-2014 11:51  |  

Dit algemene gebabbel is alleen goed voor degenen die er hun brood mee verdienen. Nog nooit heb ik de duurzaamheidsprofeten een verdienmodel zien presenteren. Iedere ondernemer kan rekenen en kiest de goedkoopste oplossing. De opkomst van elektrische auto's bijvoorbeeld is vrijwel geheel te verklaren uit de fiscale voordelen. Voorts zijn al die mvo'ers, inclusief de heer Lageweg, alfa's zonder enige kennis kennis van techniek en natuurkunde. Gelukkig voor hen geldt dat voor vrijwel geheel Nederland, dus gaat hun kletskoek erin als Gods Woord in een ouderling.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.