Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Drie miljoen uur administratieve lasten in de kerstvakantie

29 december 2010 -  De kerstvakantie is een moment waarop veel berijders van een auto van de zaak hun kilometeradministratie bijwerken. Deze kilometeradministratie is verplicht als u een zogenaamde 500 kilometer verklaring ingevuld hebt.

De Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) hekelt deze enorme administratieve last. Van de 1,2 miljoen berijders in Nederland heeft 21 procent een 500km verklaring ingevuld. Dit betekent dat zij op een zeer nauwkeurige wijze een kilometeradministratie bij moeten houden om aan te tonen dat zij minder dan 500km privé rijden in de auto van de zaak. De kerstvakantie wordt vaak gebruikt om dit vervelende klusje te klaren. 

Vele redenen
Er zijn vele redenen om een 500km verklaring in te vullen. Bijvoorbeeld als u in privé al een goede auto hebt, als u twee auto's van de zaak hebt in één gezin, of als de auto van de zaak niet voldoet aan uw privé situatie. 95 procent van de berijders houdt zich aan de regels en naar inschatting fraudeert vijf procent van de berijders. 

Boetes
Iedereen moet echter een kilometeradministratie bijhouden en dat is geen sinecure. Ook het gebruik van een black box in de auto biedt geen soelaas om onder de administratieve last uit te komen. Zelfs met het gebruik van een geautomatiseerd systeem moeten berijders nog steeds aanvullend bewijs verzamelen en gegevens overleggen, zoals tankbonnen, uitdraaien van agenda’s, enzovoort. Als een berijder geen 100 procent kloppende kilometeradministratie kan overleggen krijgt hij/zij naheffingen en een boete. De controle van de belastingdienst is uiterst strikt. De Vereniging Auto Van De Zaak ziet jaarlijks meerdere voorbeelden waarbij iemand die te goeder trouw is maar slecht administreert, geconfronteerd wordt met stevige naheffingen. 

Miljoenen uren
VAVDZ heeft berijders in een enquête gevraagd hoeveel tijd zij gemiddeld per jaar kwijt zijn aan het bijhouden van de kilometeradministratie. Dit is gemiddeld 1,5 dag per berijder. In totaal ligt er bij de Nederlandse belastingbetaler dus een administratieve lastendruk van 250.000 x twaalf uur = drie miljoen uur per jaar.
De Vereniging Auto Van De Zaak hekelt de enorme administratieve lastendruk en doet een dringende oproep aan de overheid om samen te werken aan een oplossing. De misbruikers van de regeling moeten aangepakt worden. Echter de enorme onnodige administratieve lasten en intensieve controles van de belastingdienst zijn niet meer van deze tijd en moeten tot het verleden gaan behoren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.