Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder vrachtauto's gestolen, meer aangiften ladingdiefstal

27 februari 2014 - Transportondernemers deden het afgelopen jaar 287 keer aangifte van (een poging tot) diefstal van hun voertuig. Dat is negentien procent minder dan in 2012, toen er 356 aangiften waren. Er werden 233 vrachtauto's en aanhangwagens gestolen zonder en 47 met lading.

Het aantal aangiften van diefstal van lading uit voertuigen steeg met 42 procent, van 170 tot 242. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Landelijke Eenheid van de politie. Betrokken partijen werken verder aan uitbouw en borging van de bestaande aanpak van deze criminaliteit. De basis hiervoor wordt momenteel gelegd in het kader van een breder publiek-privaat samenwerkingsprogramma dat gericht is op de aanpak van criminaliteit tegen bedrijven.

Samenwerking in preventie en repressie
Sinds 2011 werken dertien publieke en private partijen met elkaar aan de bestrijding van transportcriminaliteit. Er zijn verschillende vormen van preventie geïntroduceerd, waaronder een waarschuwingsregister voor de sector, training van chauffeurs en voorlichtingsactiviteiten voor transportondernemers. De aanhouding van ladingdieven leidde tot een merkbare beperking van het aantal ladingdiefstallen in het laatste kwartaal van 2013.
De cijfers over 2013 vormen aanleiding om het belang van preventieve maatregelen eens te meer te benadrukken. Transportondernemers wordt aangeraden diefstalgevoelige goederen te vervoeren in vrachtauto's waarvan het beveiligingsniveau overeenkomt met het risiconiveau van de goederen. Bij parkeren onderweg bieden parkeerplaatsen met gecertificeerde beveiliging een betere bescherming tegen diefstal. Er zijn 28 gecertificeerde truckparkeerplaatsen in Nederland. De meeste liggen in het zuiden van het land.
De organisaties van verladers en vervoerders benadrukken dat in geval van criminaliteit altijd aangifte moet worden gedaan. Dit levert informatie op voor een effectieve aanpak van deze criminaliteit.

Ladingdiefstal
Een groot deel van de ladingdiefstallen vond plaats op een parkeerplaats langs het hoofdwegennet. Tien van de vijftien plaatsen waar de meeste ladingdiefstallen werden gepleegd, liggen in oostelijk Brabant en in Limburg. In Eindhoven, Venlo en Venray vonden de meeste diefstallen plaats.
Criminelen snijden vaak een gat in het zeil van een vrachtwagen om te zien of ze de lading willen stelen. In 190 gevallen bleef het daarbij en werd aangifte gedaan van een poging tot ladingdiefstal.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.