Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

D66 en CDA grote winnaars bij gemeenteraad onder zzp’ers

26 februari 2014 - D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden onder de meer dan een miljoen zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. D66 is zelfs de grootste partij, met omgerekend naar landelijke resultaten 43 zetels.

Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. "Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen procentueel het meest, net als de SP, vergeleken met onze zzp-peiling in 2012," aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

D66 grootste partij
D66 wordt met 43 zetels (+zes) de grootste partij, als het aan de zzp’ers in Nederland ligt. VVD volgt met 38 zetels, tien minder dan de zzp-peiling uitwees vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Op enige afstand volgen GroenLinks met vijftien zetels (+een), CDA met tien zetels (+zeven), PvdA met tien zetels (-vier), PVV met negen zetels (+drie), SP met acht zetels (-drie) en ChristenUnie met zeven zetels (+drie). Een opvallende stijger is 50Plus met vijf zetels (+drie), wellicht vanwege het feit dat ook de zzp’ers in Nederland langzaam vergrijzen.

Zelfstandigenaftrek
Uit deze zzp-peiling van de gemeenteverkiezingen blijkt dat het zzp-beleid van de afgelopen jaren geen vruchten heeft afgeworpen voor regeringspartijen VVD en PvdA: in totaal verliezen zij 23 procent van hun zzp-kiezers. Discussies rond het al dan afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het doorvoeren van het sociaal akkoord hebben daar hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen. De winst van het CDA is wellicht te verklaren door hun hernieuwde focus op ondernemers.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

H.D.B. Go

26-02-2014 06:40  |  

Het is nog maar een peiling. Als de komende Gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest weten we straks meer. Dan wordt het interessant om te weten wat dat voor de Provinciale- en Landelijke verkiezingen betekent.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.