Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

80. 000 zelfstandigen in de zorg zonder opdrachten?

10 februari 2014 - 80.000 zelfstandigen in de zorgsector worden sinds oktober 2013 uitgesloten van mogelijkheden om hun dienstverlening te kunnen uitoefenen door de Belastingdienst. Stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen bundelen hun krachten om de zelfstandige in de zorgsector te helpen.

In oktober 2013 werd bij een controle van een bemiddelaar in de zorg vastgesteld dat de door de bemiddelaar gebruikte contracten feitelijk een loondienstverband inhoudt. Hierop heeft de Belastingdienst van iedereen die ingeschreven stond bij het bureau de VAR-verklaring ingetrokken, ongeacht of men via dit bureau gewerkt had of niet. De Belastingdienst heeft geen enkele actie ondernomen tegen het bemiddelingsbureau.

Heksenjacht op ZZP'er in de zorg
Sindsdien is er een ware jacht op de ZZP'er in de zorg ontketend. Iedereen die in de zorg werkt ontvangt nu van de Belastingdienst een VAR-loon, ongeacht wat men invult. Zelfstandigen in de zorg zonder een VAR-WUO (winst uit onderneming) zijn kansloos bij het aangaan van opdrachten. Hierdoor dreigen 80.000 zelfstandigen zonder inkomen te komen.
FNV Zelfstandigen en Stichting ZZP Nederland vinden deze handhaving niet gestoeld op feiten en hebben protest aangetekend bij de Belastingdienst en het verantwoordelijke ministerie van Financiën. Echter zowel de Belastingdienst als de voormalig staatssecretaris bleven van mening dat hun interpretatie van de belastingwetten de juiste was en waren niet bereid om samen te zoeken naar een oplossing. 

Overleg Tweede Kamer
Inmiddels hebben de zelfstandigenorganisaties een notitie hierover geschreven en contact gezocht met Tweede Kamerleden die verontwaardigd reageerden op de onterechte handhavingsstrategie van de Belastingdienst waarbij de ZZP'ers kansloos zijn. Er is op korte termijn een overleg gepland met de Kamerleden om te komen tot een snelle en praktische oplossing.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

j.khaksar

10-02-2014 15:41  |  

hallo alemaal,
voorbeeld:voor 4 uur werken verdiend ik 100 euro,18,15 euro voor bemiddlings kosten dan blijf 81,85 euro,dan komt 21%BTW (17,18 euro)dan blijf 64,67 euro ,daarna 31% inkomstbelasting(20.04 euro). 44,63 euro blijf over.en ik moet betalen voor verzekering,auto,huis,afval,gemeentelijkebelasting,cz,en ........... alleen voor lucht hoef niet betalen. hoeveel blijf over?????? twedekamer en belastingdienst moet doodschamen

Kenan

10-02-2014 22:25  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.