Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kappers gaan voor een gezonde en veilige werkplek

4 februari 2014 - De ANKO, FNV Mooi en CNV Vakmensen hebben de afspraken over de aanpak van gezond werken in de kappersbranche vastgelegd in de vernieuwde Arbocatalogus Kappersbranche. Dankzij de nieuwe afspraken kunnen alle kappers in Nederland hun beroep op een gezonde en veilige manier uitoefenen.

In de Arbocatalogus zijn oplossingen en preventieve maatregelen opgenomen om het werken in kapsalons gezond en veilig te houden. Richard Koffijberg, Vicevoorzitter ANKO: "Het is ontzettend belangrijk dat kappers hun werk veilig en gezond kunnen uitvoeren. Werken volgens de afspraken uit de Arbocatalogus draagt daar aan bij." Wie werkt volgens de afspraken uit de Arbocatalogus voldoet aan de wet en loopt geen risico's bij een controle van de Arbeidsinspectie. Ook kappersopleidingen en kappers zonder personeel moeten voldoen aan de gemaakte afspraken. Wel gelden er een paar uitzonderingen. Zo kan van een ambulante kapper bijvoorbeeld niet verlangd worden dat hij een pompstoel meeneemt.

Drie gezondheidsrisico's
In de Arbocatalogus zijn drie gezondheidsrisico's uitgewerkt: fysieke belasting (het voorkomen van klachten aan nek, schouders, polsen etcetera), allergene belasting (bijvoorbeeld het voorkomen van kapperseczeem) en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA vallen gezondheidsrisico's door agressie en geweld, pesten, intimidatie, discriminatie en werkdruk.

Arbeidsinspectie
De Arbocatalogus voor de kappersbranche is na de ondertekening ter beoordeling aangeboden aan de Arbeidsinspectie. Na goedkeuring door de Arbeidsinspectie wordt de Risico Inventarisatie- & Evaluatie voor de kappersbranche aangepast.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.