Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Accijnsverhoging kost staat geld

4 februari 2014 - De per 1 januari 2013 en 1 januari 2014 doorgevoerde accijnsverhoging op gedestilleerde dranken zorgt voor een gederfde opbrengst voor de overheid als gevolg van aankopen over de grens met Duitsland van 67 miljoen euro op jaarbasis.

Dit blijkt uit het aan het Twentse CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt aangeboden onderzoeksrapport. In het onderzoek zijn ruim 1.200 huishoudingen betrokken geweest in de grensstreek met Duitsland. Als grensstreek is aangemerkt het gebied tot twintig kilometer van de Duits-Nederlandse grens, met inbegrip van de daarbinnen of de direct daaraan grenzende grote en middelgrote steden. Uit onderzoek blijkt dat binnen de grensstreek 64 procent van 1,4 miljoen huishoudens: 900.000 huishoudens met een zekere regelmaat sterk alcoholische dranken koopt. 75 procent daarvan koopt een of meer keren in Duitsland. Ten gevolge van de grensoverschrijdende inkoop zullen dit jaar naar verwachting 480 slijters in de grensstreek werkloos raken.

Totale opbrengsten
Vrijwel gelijktijdig met de presentatie van de onderzoeksresultaten werd bekend dat de totale accijnsopbrengsten van gedistilleerd over 2013 slechts met drie miljoen euro zijn gestegen ten opzichte van 2012. De door het kabinet voorspelde meeropbrengst van negentien miljoen euro ten gevolge van de accijnsverhoging is dus uitgebleven.

Meldpunt
Het CDA had eerder deze maand al een meldpunt geopend voor problemen tengevolge van accijnsverhogingen. Pieter Omtzigt ontving namens het meldpunt het rapport uit handen van Ron Andes, voorzitter Koninklijke SlijtersUnie. De SlijtersUnie was opdrachtgever voor het onderzoek.
Andes: "Wanneer we het verlies van de arbeidsplaatsen in ogenschouw nemen, een WW-uitkering voor 500 slijters, kan niet anders worden geconcludeerd dan dat de accijnsverhogingen hun doel volledig zijn voorbij geschoten. In plaats van meer opbrengsten voor de staatskas legt de staat er op toe. Ik roep het kabinet op om de accijnsverhogingen ongedaan te maken, om zo de schade nog enigszins te beperken".

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.