Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB heeft gebruiksvriendelijke ICT-bescherming nodig

20 januari 2014 - Internetbedreigingen maken geen onderscheid tussen groot of klein. Maar waar grote ondernemingen over een speciaal team van experts in ICT-beveiliging beschikken, moeten organisaties in het MKB het met een beperkt budget zien te stellen.

Een cyberaanval zou voor kleinere bedrijven echter veel grotere gevolgen kunnen hebben. Daar komt bij dat veel back-up- en beveiligingsproducten beheerd moeten worden door medewerkers die daarvoor opgeleid zijn. En die zijn meestal niet aanwezig bij kleine bedrijven. Dat stelt Klaus Gheri, vicepresident Product Management Europe bij Barracuda Networks.

Gezocht: de VW Golf onder de firewalls
Gheri: "Een oplossing voor dit probleem is om gebruik te maken van producten die uitgebreide bescherming bieden, maar zeer gebruiksvriendelijk zijn en nauwelijks om configuratie vragen. Wat het MKB onder andere nodig heeft, is de VW Golf onder de firewalls: een eenvoudige bediening, vakkundige techniek en een superieur ontwerp. Dit type firewalls maakt vaak gebruik van cloud-technologieëen die dezelfde functie vervullen als de ophaalbrug van een kasteel. Ze beschermen het bedrijfsnetwerk, maar laten ruim voldoende bandbreedte over voor het legitieme dataverkeer. De firewall biedt daarmee niet alleen bescherming voor het netwerk en de bedrijfsgegevens, maar zorgt er ook voor dat alle applicaties optimaal beschikbaar zijn en dat alle apparaten binnen het netwerk toegang hebben."

Geen twee clouds zijn hetzelfde
"Cloud-gebaseerde beveiliging is effectief omdat die fysiek onafhankelijk is van het bedrijfsnetwerk. Helaas voelen veel bedrijven zich daar ongemakkelijk bij," stelt Gheri. "Ze zijn bang dat hun gegevens via de cloud kunnen worden onderschept en dat cloud-aanbieders zich niet houden aan de richtlijnen op het gebied van gegevensbescherming. Een belangrijke reden voor deze angst is dat veel bedrijven de principes van de cloud verwarren met die van het world wide web. Het is zonder meer mogelijk om cloud-oplossingen met een strikt afgebakend toepassingsgebied te ontwikkelen. Een private cloud dat met een versleuteld WAN is verbonden biedt bedrijven de mogelijkheid om servers op verschillende locaties met elkaar te verbinden, zonder maar één byte aan data uit het oog te verliezen. Een andere mogelijkheid is om een beroep te doen op de cloud van een dienstverlener in eigen land. Die moeten namelijk voldoen aan alle nationale eisen op het gebied van beveiliging en gegevensbeheer."

Back-ups in de cloud
Gheri: "Naast een firewall hebben kleine en middelgrote bedrijven voor extra bescherming ook een gebruiksvriendelijke back-upoplossing nodig om verlies of beschadiging van data te voorkomen. De eenvoudigste back-upoplossing is een configuratie van twee of meer servers die met elkaar verbonden zijn en op elk gewenst moment gespiegeld opgeslagen images met de laatste versie van bedrijfsgegevens kunnen uitwisselen.
Hybride back-upoplossingen bieden bescherming voor bedrijfsgegevens door back-ups van lokale data in de cloud op te slaan. Dit kan gaan om een bedrijfseigen cloud, die van een ICT-dienstverlener of de private cloud van een cloud-aanbieder."

Kortom…
"Bescherming houdt niet op bij de ICT-infrastructuur," waarschuwt Gheri. "De permanente toegang tot bedrijfsgegevens en het internet moet worden gewaarborgd. Dit is een hele opgave, maar gezien de rijkdom aan mogelijkheden van cloud-gebaseerde beveiliging en back-ups is er geen reden voor wanhoop. Door te kiezen voor een oplossing die voldoet aan de richtlijnen voor gegevensbescherming en ontwikkeld is met het oog op gebruikseenvoud, kan het MKB zich effectief beschermen tegen alle mogelijke vormen van aanvallen en gegevensverlies."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.