Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer financiert vooral met eigen middelen en banklening

30 december 2013 - Nieuwe financieringsvormen als crowdfunding, informal investors en private equity worden nog weinig ingezet door mkb-ondernemers. De meesten kiezen voor eigen middelen of een lening van de bank als zij willen groeien, verbouwen of investeren.

Dat blijkt uit onderzoek van ING en TNS Nipo onder 1.100 mkb’ers, zo schrijft MKB Servicedesk.
Alternatieven als crowdfunding worden nog maar door zo’n twee procent van de mkb’ers ingezet. Toch is deze manier van financiering sterk in opkomst. Opvallend is dat ondernemers in het middenbedrijf vaker aanspraak maken op subsidies, fiscale regelingen en garantieregelingen dan ondernemers in het kleinbedrijf. Ook leasing is veel populairder bij het middenbedrijf (61 procent) dan bij het kleinbedrijf (zeventien procent).

Investeringsbehoefte
Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers met maximaal 50 werknemers vooral geld nodig hebben voor bedrijfsmiddelen of voor de verliesrekening. Het middenbedrijf had eerder groeifinanciering, geld voor een overname of financiering voor een verbouwing nodig.
In het kleinbedrijf zijn ondernemers niet echt bereid om in hun bedrijf te investeren. Maar een op de tien verwacht volgend jaar externe financiering nodig te hebben. In het middenbedrijf is dit een op de drie. Vooral ondernemers met minder dan vijf werknemers hebben een lage financieringsbehoefte. Dit komt doordat kleinere bedrijven zich vooral richten op de binnenlandse markt, die last heeft van bezuinigingen, een hoge werkloosheid en een laag consumentenvertrouwen. Ondernemers uit het middenbedrijf richten zich meer op het buitenland en zijn veel optimistischer.


Bron: MKB Nederland Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Oivr

30-12-2013 10:10  |  

John

2-01-2014 10:48  |  

michiel werkman

2-01-2014 13:10  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.