Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bevallingsuitkering zzp'ster moet eerder kunnen ingaan

23 december 2010 - FNV Zelfstandigen Bouw vraagt Minister Kamp van SZW om een aanpassing van de WAZO. Deze Wet Arbeid en Zorg garandeert ook zelfstandige onderneemsters een bevallingsuitkering ter hoogte van het minimumloon, maar pas nadat de zwangerschap 24 weken of langer heeft geduurd.

Het januarinummer van Opzij bericht over de meubelmaakster voor wie FNV ZBo de belangen behartigt. Toen haar zoontje bij de twintig-wekenecho niet levensvatbaar bleek, besloot zij tot voortijdige bevalling. Voor de weken dat zij niet kon werken, kreeg ze geen enkele financiële tegemoetkoming. UWV hanteert voor de WAZO de grens van 24 weken, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaan tot wel 28 weken. 

Oude richtlijn
FNV ZBo tekende bij UWV bezwaar aan tegen Richtlijn. Zonder resultaat. "Ons verbaast het dat UWV zich nog steeds baseert op een interne Richtlijn uit 1999. Immers, sinds 2006 krijgt elke zwangere vrouw de twintig-wekenecho aangeboden. Helaas leidt deze soms tot de pijnlijke beslissing de zwangerschap af te breken. Na twintig weken is dan echter van een echte bevalling sprake; de rouw komt daar nog bovenop," aldus de brief van FNV ZBo aan de Minister.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.