Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers kritisch over akkoord

12 oktober 2013 - Het begrotingsakkoord van kabinet en een deel van de oppositie is weliswaar een verbetering ten opzichte van Prinsjesdag, maar VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn desondanks kritisch.

De overheid heft nog altijd te veel belasting bij ondernemers en burgers. Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met tientallen miljarden euro's gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie. 'Den Haag' snijdt ook in dit akkoord nog altijd onvoldoende in de uitgaven. Een kleinere overheid en lagere lasten moeten ruimte maken voor groei in de economie, aldus de drie ondernemersorganisaties.
Positief is dat er nu een akkoord ligt dat kan zorgen voor politieke stabiliteit, en dat economisch herstel - waarvan de eerste tekenen nu zichtbaar zijn - kan ondersteunen.

Lastenverzwaring
Het nu bereikte akkoord bevat nog steeds accijnsverhogingen en ook een lastenverzwaring voor de autobranche. De éénmalige crisisheffing voor hogere inkomens wordt tegen de afspraak in voortgezet. Er komt een belastingverhoging voor ondernemers die voor eigen rekening ondernemen. Dat raakt allemaal hard werkende mensen die veel geld voor Nederland kunnen verdienen.

Pluspunten
Er staan ook pluspunten tegenover. De lastenverzwaring voor zelfstandigen wordt grotendeels teruggedraaid. Er komt een belastingverlaging in box 2. De inkomensnivellering wordt teruggedraaid (goed voor de detailhandel). Arbeid wordt goedkoper. De lage BTW op woningonderhoud blijft, wat de bouwsector goed kan gebruiken. Het topsectorenbeleid blijft gehandhaafd. Ook extra geld voor onderwijs kan - mits goed besteed - de economie versterken.
Het sociaal akkoord is op een aanvaardbare manier intact gebleven, al is de opgave om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen aanzienlijk verzwaard.
Ook het Energieakkoord blijft gehandhaafd.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.