Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
3 september 2010
 

Belastingadviseurs bezorgd over kwaliteit Belastingdienst

 
 

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) roept de Belastingdienst op de kwaliteit van de relatie met ondernemingen in stand te houden. Veel ervaren inspecteurs gaan met pensioen en worden - mede door bezuinigingen - niet of niet adequaat vervangen. Dat is nadelig voor een efficiënte en effectieve verhouding belastingplichtige-fiscus, en uiteindelijk ook voor ons vestigingsklimaat.

NOB-voorzitter Henk Koller wijst op de traditionele kracht van de Nederlandse fiscus: de mogelijkheid tot overleg. "Vergeleken met de meeste andere landen is de inspecteur hier gemakkelijk benaderbaar. Over veel fiscale zaken van ondernemingen wordt na onderling overleg een beslissing genomen. Maar dan moet aan beide kanten wel gelijke fiscaaltechnische kwaliteit beschikbaar zijn. Helaas loopt de aanwezigheid daarvan bij de Belastingdienst steeds verder terug." 

Vaste aanspreekpunten
Koller ruimt graag een veelvoorkomend misverstand op. "Dat is de gedachte dat ondernemers erbij gebaat zijn als ze niet of maar sporadisch gecontroleerd worden. Natuurlijk moeten er regelmatig controles plaatsvinden, alleen al om mogelijke fraude te achterhalen. Maar belangrijker is dat ondernemingen en hun adviseurs vaste aanspreekpunten binnen de Belastingdienst hebben. Professionals van gelijk niveau, die elkaar begrijpen en respecteren. Dat alles in het belang van de snelheid en effectiviteit van het heffingsproces. De overgrote meerderheid van de ondernemingen wil namelijk zonder problemen aan haar fiscale verplichtingen voldoen en is juist gebaat bij zekerheid over de eigen belastingpositie." 

Bezuinigingen
De NOB-voorzitter erkent dat de Belastingdienst forse bezuinigingen moet realiseren. "Die zijn opgelegd door de politiek. Maar wij zouden het onjuist vinden als daardoor de kwaliteit verder onder druk komt te staan."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Data Recovery Nederland haalt voor klant 115 bitcoins terug
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Maandagmorgen staat alles op z’n kop! is een no-nonsense managementboek dat je helpt concrete stappen te zetten om je marktkracht te vergroten. Een verademing na al die hypes over Agile, Scrum en Holacracy. Een down-to-earth boek waarmee je als ondernemer bereikt wat je wilt bereiken. Want het is niet zo moeilijk als de goeroes je willen laten geloven: ‘Het geheim zit in jouw besluit om maandagmorgen direct aan de slag te gaan’.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Doc data 1.78  87.4 %
Altice 10.44  10.5 %
Value8 5.44  5 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Groothandels 49.3  -3.3 %
Brill kon 34.6  -1.7 %
Meer beurs