Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 september 2013
 

Belgische bouw(materialen)sector biedt Nederlandse ondernemers kansen

 
 

De Belgische bouw(materialen)sector biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. Terwijl de Nederlandse bouwnijverheid de afgelopen jaren vooral daalde, groeide de Belgische bouwnijverheid gestaag door tot negentien miljard eind 2012.

Het hoge aantal huizenbezitters dat België kent en de waarde die er wordt gehecht aan het bezit van een huis, is in België vele malen groter dan in Nederland. Bovendien is het ingebrachte eigen vermogen voor de aanschaf van een huis veel hoger in België, wat tot een stabielere woningmarkt leidt.
Dit zijn enkele opmerkelijke resultaten uit de nieuwste versie van de marktstudie ‘De Belgische bouw(materialen)sector 2013’ die de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) heeft uitgebracht. De studie brengt de bouw(materialen)sector in kaart, toont de trends en ontwikkelingen en wijst op een paar interessante verschillen tussen de Belgische markt en de bouw(materialen)sector van de buurlanden waaronder Nederland.

Eigen huis
Het hoge aantal huizenbezitters in België (75 procent), komt dus voort uit de waarde die de Belgen hechten aan het bezit van een eigen huis. Tevens hebben de Belgen specifiekere eisen als het op de afwerking aankomt. Hierdoor zijn er in België minder grootschalige woningbouwprojecten dan in Nederland. Verder zorgt dit ervoor dat de architect tijdens projecten in België een belangrijke rol inneemt en veel in overleg moet treden met de particulier.

Hoge loonkosten
Een ander kenmerk van de Belgische bouwsector zijn de relatief hoge loonkosten. Door de hoge productiviteit van de Belgische bouwsector bleef het in staat om de werkgelegenheid op peil te houden. Dit is sinds begin 2012 echter veranderd toen er 3.500 banen verloren gingen. De loonkosten die gemiddeld vier procent hoger liggen in vergelijking tot de buurlanden leiden er ook toe dat er veel Nederlandse arbeiders actief worden in de Belgische bouw. Ook is het hierdoor makkelijker geworden voor Nederlandse bedrijven om te concurreren met de Belgische bouwbedrijven. In Nederland moeten de Nederlandse bouwbedrijven twintig procent onder de kostprijs gaan zitten, terwijl dit in Vlaanderen slechts vijf procent is.  Dit heeft er toe geleid dat van het aantal buitenlandse arbeiders actief in de Belgische bouw, het grootste aandeel afkomstig is uit Nederland. Het laatste opvallende feit is dat 75 procent van de Belgische bouwbedrijven aangeeft duurzaam te bouwen. Het grootste gedeelte hiervan doet dit vanwege de eisen van de klant, die aangeeft dat er in België veel vraag is naar duurzame oplossingen in de bouw.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
ADVERTORIAL
Frank van Marwijk, Michel Hoetmer, Asha Kalijan, Jan Vermeiren, Johanna Kroon en André de Waal. Lees de gratis artikelen van deze management best-seller auteurs op Managersonline.nl. Plus: handige checklists en het laatste managementnieuws!
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Nieuw onderhoudsconcept voor bestaande Access-toepassingen
Mr. Access heeft een nieuw onderhoudsconcept voor bestaande Access-toepassingen geintroduceerd.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Energie is de beste voorspeller van succes. Energieke mensen zitten beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. Maar waar haal je die energie vandaan? Hoe laad je jezelf voldoende op, zodat je bestand bent tegen de hectiek van alledag en steeds weer het beste uit jezelf weet te halen?
Lees verderMeer boeken
ADVERTORIAL
Word nu abonnee van Brisk Magazine en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists en voorbeelddocumenten voor ondernemers. Klik hier om u te registreren.
BRISK-INDEX
AEX index: 439.68 -2.36 %
Brisk-index: 195.65 -1.89 %
Stijgers Dalers
BE semicondu 26.31  6 %
Value8 10.23  4.9 %
Ordina 1.32  3.9 %
Gemalto 56.8  -5.1 %
Oci 17.27  -4.9 %
ASMl holding 84.4  -3.8 %
Meer beurs