Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Luchtvrachtsector: 95 procent onvoorbereid op invoering EU-wetgeving

17 september 2013 - De internationale luchtvrachtsector is niet goed voorbereid op de nieuwe EU-wetgeving voor de beveiliging van luchtvracht naar EU-landen. Op 1 juni 2014 gaat de nieuwe wet in, die alle vliegtuigmaatschappijen die vracht vervoeren vanuit landen buiten de EU, plus alle betrokken bedrijven en personen, verplicht in het bezit te zijn van een ACC3-certificering.

Dit certificaat garandeert veilig luchtvrachttransport van verzender tot ontvanger. Naar schatting is op 1 juni slechts vijf procent van de airlines en organisaties gecertificeerd. Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en exporteurs vanuit derdewereldlanden lopen daarmee een groot risico, aldus Securitas.

Slechts vijf procent gecertificeerd
Om veilig luchtvervoer van goederen te garanderen, moeten alle bedrijven uit de logistieke keten en het luchtvrachtpersoneel op de vliegvelden in landen die exporteren naar de EU gecertificeerd zijn voor de nieuwe veiligheidscontroles. Met name luchthavens in derdewereldlanden hebben moeite om de certificeringen op orde te krijgen. "De nieuwe regels zijn een logische keuze met als doel de beveiliging van luchtvracht uit het buitenland aan te scherpen. Maar de EU heeft niet voldoende gekeken naar de praktische gevolgen op korte termijn van die verplichte certificering," legt Erik Gregory, branchmanager transport- en luchtvaartbeveiliging van Securitas uit. "In de praktijk betekent dit dat vooral in derdewereldlanden, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen een groot deel van de risico’s dragen. Dit komt doordat de ondernemers daar geen geld hebben voor aanpassingen in de vrachtloodsen en het scholen van personeel." De EU kan luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zonder certificering een luchtvervoersverbod opleggen. Daarbij komt dat er voorlopig nog te weinig opleidingsorganisaties bevoegd zijn om vóór 1 juni 2014 namens de IATA (International Air Transport Organisation) alle partijen te certificeren. "Dit heeft grote gevolgen voor de export van deze landen, en voor de inkomsten van de luchthavens. De overheid kan hier gemakkelijk een oplossing aandragen door de invoering een jaar uit te stellen."

Grote risico’s export
In 2010 werd de eerste stap gezet naar nieuwe Europese wetgeving voor de beveiliging van luchtvracht. De wet is officieel ingevoerd op 29 april 2013. Als op 1 juni 2014 de nieuwe regelgeving voor derdewereldlanden wordt ingevoerd, hebben zij het zwaar, zo stelt Gregory: "Neem bijvoorbeeld de vele ondernemers die in Afrika miljarden bloemen kweken voor de Europese markt. Door de hoge kosten voor verbouwingen van hun loodsen, het opleiden van laag- of niet-geschoolde medewerkers plus de certificeringkosten, is certificering voor hen praktisch onhaalbaar."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.