Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
17 september 2013
 

Luchtvrachtsector: 95 procent onvoorbereid op invoering EU-wetgeving

 
 

De internationale luchtvrachtsector is niet goed voorbereid op de nieuwe EU-wetgeving voor de beveiliging van luchtvracht naar EU-landen. Op 1 juni 2014 gaat de nieuwe wet in, die alle vliegtuigmaatschappijen die vracht vervoeren vanuit landen buiten de EU, plus alle betrokken bedrijven en personen, verplicht in het bezit te zijn van een ACC3-certificering.

Dit certificaat garandeert veilig luchtvrachttransport van verzender tot ontvanger. Naar schatting is op 1 juni slechts vijf procent van de airlines en organisaties gecertificeerd. Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en exporteurs vanuit derdewereldlanden lopen daarmee een groot risico, aldus Securitas.

Slechts vijf procent gecertificeerd
Om veilig luchtvervoer van goederen te garanderen, moeten alle bedrijven uit de logistieke keten en het luchtvrachtpersoneel op de vliegvelden in landen die exporteren naar de EU gecertificeerd zijn voor de nieuwe veiligheidscontroles. Met name luchthavens in derdewereldlanden hebben moeite om de certificeringen op orde te krijgen. "De nieuwe regels zijn een logische keuze met als doel de beveiliging van luchtvracht uit het buitenland aan te scherpen. Maar de EU heeft niet voldoende gekeken naar de praktische gevolgen op korte termijn van die verplichte certificering," legt Erik Gregory, branchmanager transport- en luchtvaartbeveiliging van Securitas uit. "In de praktijk betekent dit dat vooral in derdewereldlanden, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen een groot deel van de risico’s dragen. Dit komt doordat de ondernemers daar geen geld hebben voor aanpassingen in de vrachtloodsen en het scholen van personeel." De EU kan luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zonder certificering een luchtvervoersverbod opleggen. Daarbij komt dat er voorlopig nog te weinig opleidingsorganisaties bevoegd zijn om vóór 1 juni 2014 namens de IATA (International Air Transport Organisation) alle partijen te certificeren. "Dit heeft grote gevolgen voor de export van deze landen, en voor de inkomsten van de luchthavens. De overheid kan hier gemakkelijk een oplossing aandragen door de invoering een jaar uit te stellen."

Grote risico’s export
In 2010 werd de eerste stap gezet naar nieuwe Europese wetgeving voor de beveiliging van luchtvracht. De wet is officieel ingevoerd op 29 april 2013. Als op 1 juni 2014 de nieuwe regelgeving voor derdewereldlanden wordt ingevoerd, hebben zij het zwaar, zo stelt Gregory: "Neem bijvoorbeeld de vele ondernemers die in Afrika miljarden bloemen kweken voor de Europese markt. Door de hoge kosten voor verbouwingen van hun loodsen, het opleiden van laag- of niet-geschoolde medewerkers plus de certificeringkosten, is certificering voor hen praktisch onhaalbaar."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs