Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europese bouwbedrijven genereren meer omzet buiten thuismarkten

16 september 2013 - De omzet die grote Europese bouwers verkrijgen door internationalisatie is gestegen van 50 procent in 2011 naar 56 procent in 2012. Hierbij hebben vooral Spaanse bouwers hun activiteiten internationaal uitgebreid. De trend van diversificatie lijkt juist te zijn gestabiliseerd.

Europese bouwbedrijven generen in 2012 nog steeds 23 procent van hun totale omzet uit niet-bouw activiteiten. Dit blijkt uit de ‘European Powers of Construction 2012’, een jaarlijks onderzoek van Deloitte naar de prestaties van beursgenoteerde Europese bouwbedrijven.

Optimistisch beeld op lange termijn
De vooruitzichten voor bouwinvesteringen in de Europese Unie zijn op korte termijn somber, maar laten op lange termijn een optimistischer beeld zien. "Voor 2014 wordt een groei voorspeld van 1,4 procent en een aantal Europese landen verwacht zelfs al groei in 2013," aldus Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate. "Als verwacht, blijft Zuid-Europa nog achter met Cyprus als uitschieter in negatieve zin." In afwachting van economische groei staan de winstmarges van grote Europese bouwers onder druk. Uit het onderzoek blijkt dat zij in 2012 een gemiddelde winstmarge van 4,6 procent realiseerden, terwijl de groeiverwachting een jaar eerder nog 5,9 procent bedroeg.

Investeringen in infrastructuur
In opkomende economieën, maar ook in sommige West-Europese economieën, vinden grote investeringen in infrastructuur plaats zodat de infrastructuur mee kan groeien met de urbanisatie en bevolkingsgroei. "Wij zien dat de grote Europese bouwers hier op inspelen door zich meer te focussen op internationalisering," zegt Veldhuizen. "Vooral enkele Spaanse bouwers hebben de afgelopen jaren hun activiteiten buiten Spanje uitgebreid. Zij voelen de druk van de recessie in hun thuismarkt en hebben hun pijlen gericht op andere, economisch sterkere landen. Wel worstelen Europese bouwers bij het betreden van die markten met de verschillen in cultuur en wet- en regelgeving. Dit vraagt veel aanpassingsvermogen en geduld van de Europese bouwers, maar kan zich uiteindelijk terugbetalen in een stijgende omzet."

Diversificatietrend
De trend van diversificatie lijkt in 2012 te zijn gestabiliseerd. Europese bouwbedrijven generen 23 procent van hun totale omzet uit niet-bouwactiviteiten als dienstverlening, installatietechniek, telecom en concessies. Deze niet-bouwactiviteiten zorgen wel voor hogere winstmarges dan de winstmarges uit bouwactiviteiten; 11,2 procent tegenover 2,6 procent. Veldhuizen: "De grote Europese bouwbedrijven zoeken een balans tussen bouwactiviteiten en niet-bouwactiviteiten. Zij blijven zich focussen op hun core business, en kijken niet meer blind naar de hogere winstmarges op niet-bouwactiviteiten."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Aannemer en Bouwbedr...

16-09-2013 20:50  |  

Als aannemer en bouwbedrijf in Amsterdam zie ik veel achterstallig bouwwerk overal liggen dus werk aan de winkel de komende jaren met name op het gebied van renovatie/verbouwing werkzaamheden en uiteraard de nieuwbouw woning. Merk wel dat klanten meer voor m2's gaan, dus aanbouw/uitbouw of dakkapel of gedwongen door de gemeente om een funderingsherstel uit te voeren.

Aannemer en Bouwbedr...

16-09-2013 20:49  |  

Als aannemer en bouwbedrijf in Amsterdam zie ik veel achterstallig bouwwerk overal liggen dus werk aan de winkel de komende jaren met name op het gebied van renovatie/verbouwing werkzaamheden en uiteraard de nieuwbouw woning. Merk wel dat klanten meer voor m2's gaan, dus aanbouw/uitbouw of dakkapel of gedwongen door de gemeente om een funderingsherstel uit te voeren.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.