Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Forse stijging aantal B. V. ’s sinds nieuwe wet

4 september 2013 - Sinds de invoering van het nieuwe B.V. recht per 1 oktober 2012 is er een significante stijging zichtbaar van het aantal nieuwe inschrijvingen met de rechtsvorm B.V. In de periode oktober 2012 tot en met mei 2013 werden 45.319  B.V.’s ingeschreven in het Handelsregister, dat is 46 procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder.

Uit de cijfers blijkt overigens niet dat er sinds de invoering van de wet meer starters kiezen voor de rechtsvorm B.V.  Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Beheeractiviteiten
De stijging kan vooral worden toegeschreven aan B.V.’s met zogenaamde ‘beheeractiviteiten’ en slechts in beperkte mate door inschrijvingen van  ondernemingsactiviteiten in de meer traditionele zin van het woord.  B.V.’s met de activiteit ‘financiële holding’ en ‘beleggingsinstelling’ steken er met kop en schouder boven uit. Deze laten vanaf oktober 2012 zelfs meer dan een verdubbeling zien.  Onder die laatste vallen bijvoorbeeld ook stamrecht en pensioen B.V. ’s. Mogelijk worden er vanwege de economische situatie (ontslagvergoedingen) meer stamrecht B.V.’s opgericht.

Doel wet
Het doel van de wet was om de rechtsvorm B.V. aantrekkelijker en voor meer ondernemers bereikbaar te maken. Nu bijna een jaar later, blijkt dat nog niet veel meer (startende) ondernemers voor de rechtsvorm B.V. kiezen. Ook in het aantal ‘voortzettingen’ (zoals eenmanszaken die worden omzet in een B.V.) zijn geen grote wijzigingen zichtbaar.

Starten en rechtsvormen
De rechtsvormen eenmanszaak en vof bieden de meeste (startende) ondernemers meer fiscaal voordeel. Dat kan komende jaren anders worden. Het Kabinet heeft plannen om het fiscaal voordeel van eenmanszaken en vof ’s  (waaronder de ondernemersaftrek) te beperken.

KvK Startersdag
De Startersdag vindt plaats op zaterdag  2 november op zestien locaties in het land. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kunnen startende ondernemers onder meer een informatiemarkt bezoeken en zich laten voorlichten over verschillende rechtsvormen. Ook worden er diverse presentaties gegeven over onder andere financiën, marketing en social media, en is gelegenheid om te netwerken. De toegang voor de Startersdag is gratis. Op www.kvk.nl/startersdag  staat alle informatie over het programma en de locaties en kunnen belangstellenden zich aanmelden.

Voor meer informatie over het nieuwe B.V.-recht: www.kvk.nl/bvrecht.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.