Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 september 2013
 

Forse stijging aantal B. V. ’s sinds nieuwe wet

 
 

Sinds de invoering van het nieuwe B.V. recht per 1 oktober 2012 is er een significante stijging zichtbaar van het aantal nieuwe inschrijvingen met de rechtsvorm B.V. In de periode oktober 2012 tot en met mei 2013 werden 45.319  B.V.’s ingeschreven in het Handelsregister, dat is 46 procent meer dan over dezelfde periode een jaar eerder.

Uit de cijfers blijkt overigens niet dat er sinds de invoering van de wet meer starters kiezen voor de rechtsvorm B.V.  Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Beheeractiviteiten
De stijging kan vooral worden toegeschreven aan B.V.’s met zogenaamde ‘beheeractiviteiten’ en slechts in beperkte mate door inschrijvingen van  ondernemingsactiviteiten in de meer traditionele zin van het woord.  B.V.’s met de activiteit ‘financiële holding’ en ‘beleggingsinstelling’ steken er met kop en schouder boven uit. Deze laten vanaf oktober 2012 zelfs meer dan een verdubbeling zien.  Onder die laatste vallen bijvoorbeeld ook stamrecht en pensioen B.V. ’s. Mogelijk worden er vanwege de economische situatie (ontslagvergoedingen) meer stamrecht B.V.’s opgericht.

Doel wet
Het doel van de wet was om de rechtsvorm B.V. aantrekkelijker en voor meer ondernemers bereikbaar te maken. Nu bijna een jaar later, blijkt dat nog niet veel meer (startende) ondernemers voor de rechtsvorm B.V. kiezen. Ook in het aantal ‘voortzettingen’ (zoals eenmanszaken die worden omzet in een B.V.) zijn geen grote wijzigingen zichtbaar.

Starten en rechtsvormen
De rechtsvormen eenmanszaak en vof bieden de meeste (startende) ondernemers meer fiscaal voordeel. Dat kan komende jaren anders worden. Het Kabinet heeft plannen om het fiscaal voordeel van eenmanszaken en vof ’s  (waaronder de ondernemersaftrek) te beperken.

KvK Startersdag
De Startersdag vindt plaats op zaterdag  2 november op zestien locaties in het land. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kunnen startende ondernemers onder meer een informatiemarkt bezoeken en zich laten voorlichten over verschillende rechtsvormen. Ook worden er diverse presentaties gegeven over onder andere financiën, marketing en social media, en is gelegenheid om te netwerken. De toegang voor de Startersdag is gratis. Op www.kvk.nl/startersdag  staat alle informatie over het programma en de locaties en kunnen belangstellenden zich aanmelden.

Voor meer informatie over het nieuwe B.V.-recht: www.kvk.nl/bvrecht.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
In 2011 lanceerde Eric Ries De Lean Startup, een revolutionair boek dat voor velen de nieuwe bijbel zou worden bij het starten of transformeren van bedrijven. Niet alleen werd zijn boek een wereldwijde bestseller, Ries reisde de wereld over om lezingen te geven en kleine en grote bedrijven te helpen met succesvol innoveren en groeien. Dit leverde hem nieuwe inzichten en oplossingen op van onschatbare waarde, die hij in 'De startup-methode' met ons deelt. Ries is verbonden aan de Harvard Business School en het gerenommeerde designbureau ideo.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs