Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Personeel ontslaan geen hobby van ondernemer

16 augustus 2013 - Personeel ontslaan is voor ondernemers bepaald geen geliefde bezigheid. Slechts twee  procent van de ondernemers met personeel heeft hier geen problemen mee.  Ondernemers proberen voor beide partijen de beste oplossing te vinden of accepteren dat dit nu eenmaal bij het werk hoort.

Dat blijkt uit onderzoek door BusinessCompleet.nl naar ontslagen in het MKB.

38 procent MKB’ers ontsloeg nooit personeel
Van de MKB-ondernemers die personeel in dienst hebben, hebben de meeste wel ervaring met het ontslaan van personeel. Toch heeft een forse minderheid van 38 procent nog nooit iemand ontslagen. Het ontslagen personeelslid betrof in de meeste gevallen een werknemer met een vast contract (40 procent) of een tijdelijk contract (37,6 procent). In veel minder gevallen ging het om invalkrachten, freelancers en stagiairs.

Bedrijfseconomische en persoonlijke redenen
De reden van het ontslag was in 40 procent van de gevallen bedrijfseconomisch en in 36,7 procent van de gevallen persoonlijk. De persoonlijke reden is meestal het onvoldoende functioneren van de medewerker, maar ook verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsrelatie komen voor. Gewetensbezwaren, langdurige arbeidsongeschiktheid en langdurig ziekteverzuim zijn slechts sporadisch de reden van het ontslag. De meest genoemde bedrijfseconomische redenen zijn structurele werk- of omzetvermindering, de slechte financiële situatie van het bedrijf, beëindiging van (een deel van)  de bedrijfsactiviteiten en een bedrijfsreorganisatie. Hier laat de recessie duidelijk zijn sporen na.

Probleem voor ondernemer
Personeel ontslaan is voor ondernemers bepaald geen geliefde bezigheid. Slechts twee procent van de ondernemers met personeel heeft hier geen problemen mee en ruim zeven procent ligt er wakker van. Ondernemers nemen een positief-realistische houding aan. Ruim 32 procent vindt het lastig, maar probeert naar een zo goed mogelijke oplossing voor beide partijen te zoeken. Bijna 31 procent vindt het niet leuk, maar accepteert dat het nu eenmaal bij het werk hoort.

Van Werk Naar Werkregeling matig bekend
Met de Van Werk Naar Werkregeling kunnen ondernemers werknemers die ontslagen worden helpen met het vinden van ander werk. Een meerderheid van de ondernemers met personeel is echter niet met de regeling bekend.  41,2 procent zegt ‘nooit van gehoord’. Nog eens 11,6 procent kent de regeling niet, maar vindt die wel interessant klinken. Zeventien procent van de ondernemers heeft er wel eens van gehoord, maar weet niet wat het inhoudt. 19,6 procent kent de regeling, maar heeft er nog geen gebruik van gemaakt. 3,8 procent heeft zelf ervaring met de regeling.

Solliciteren onder werktijd
Een derde van de ondernemers die wel eens personeel ontslagen hebben, hebben betrokkenen ondersteund bij het vinden van een andere baan. Die steun bestond in de meeste gevallen uit het onder werktijd mogen solliciteren.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

edo bakema

18-08-2013 11:58  |  

Werkgevers hebben moeite met ontslag geven. Die moeite is vooral groot bij ontslag om persoonlijke redenen. Immers is er veel meer discussie mogelijk over het 'wel of niet goed functioneren'. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen kan de werkgever objectieve gegevens als de jaarcijfers aanvoeren. Een persoonlijke strijd met werknemer is dan vaak niet nodig.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.