Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKB moet in beweging komen voor meer omzet

16 december 2010 - Het MKB is teveel bezig om de crisis te overleven en richt zich te weinig op de toekomst. Verschillende branches merken dat de vraag stabiliseert en bespeuren weer omzetstijging. Deze vroegcyclische branches vergeten echter om vooruit te kijken, anticiperen niet op de omgeving en verliezen onnodig marktaandeel.

Dit stelt Bob Huuskes, manager new business bij IFN Finance. Bedrijven die met het aantrekken van de economie uitzicht hebben op verdere groei, kunnen de groeiende omzet vaak niet financieren. Dit komt onder andere doordat het geleden verlies het vermogen heeft aangetast. Huuskes: "Bedrijven hebben behoefte aan kapitaal om de eerste groeistuipen te financieren. Veelal wenden zij zich tot hun bank, maar banken kijken anders naar een financieringsaanvraag dan voor de crisis. De cijfers over de afgelopen tijd vormen een minder goed beeld van het bedrijf en geven aanleiding tot zorg." 

Viceuze cirkel
Afgesproken ratio’s staan onder druk en de eisen die de bank stelt zijn strenger. Financiering blijft hierdoor vaak uit. "Er is sprake van een vicieuze cirkel. Bedrijven hebben geld nodig om groei te financieren en banken willen eerst een stijgende lijn in de omzet zien voordat ze het krediet gaan uitbreiden," aldus Huuskes. Problemen ontstaan als bedrijven mooie opdrachten binnenslepen, maar geen tijd hebben om alternatieve financiering te regelen. De opdracht gaat dan verloren aan een bedrijf dat de financiering wel op orde heeft. Huuskes pleit ervoor dat bedrijven vroegtijdig op herstel acteren. Ondernemers moeten juist nu afspraken maken met hun financiers om te bespreken wat er gebeurt als de groei weer inzet. Indien bestaande financiers geen ruimte bieden, dan is het belangrijk dat er alternatieve bronnen worden gezocht, zoals factoring of leasing. "Een financier die een springplank kan bieden om de stijgende omzetlijn weer in te zetten is cruciaal," aldus Huuskes.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.