Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsleven blij met gezamenlijke agenda verduurzaming voedsel

15 juli 2013 - Vorige week publiceerden de Alliantie Verduurzaming Voedsel en het ministerie van Economische Zaken een gezamenlijke agenda voor verduurzaming van voedselproductie- en distributie. De agenda stippelt de route uit voor een transitie naar duurzaamheid in de gehele agrifoodketen tussen nu en 2020.

In de Alliantie Verduurzaming Voedsel werken ketenpartners LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca samen aan de verduurzaming van de gehele agrifoodketen. Samen met het ministerie van Economische Zaken heeft de Alliantie een ambitieuze agenda opgesteld om de duurzame bodem van de gehele voedselketen te verhogen, met aandacht voor mens dier en mileu.

Verduurzaming vleesketen
Belangrijk punt op de agenda is de verduurzaming van de vleesketen. Samen met de partijen in de vleesketen en maatschappelijke organisaties wordt gewerkt aan een hogere duurzaamheidsstandaard voor pluimvee- en varkensvlees in de gehele keten. Daarbij hoort ook het stimuleren van  vraag naar en aanbod van vlees met extra duurzaamheidskenmerken, zoals biologisch of scharrel. Naast vlees wordt ook gewerkt aan verdere verduurzaming van andere productketens zoals groenten en fruit.
Ander punt op de agenda is het terugdringen van voedselverspilling en het optimaal hergebruiken van reststromen. Bedrijven gaan efficiënt om met hun grondstoffen en reststromen, en kunnen met verbeterde samenwerking met leveranciers en afnemers voedselverlies nog verder terugdringen.
Tenslotte streven ketenpartners en het ministerie naar meer transparantie in de agrifoodketen, en een grotere zichtbaarheid van de verduurzamingsinspanningen die het bedrijfsleven levert. Bijvoorbeeld informatie over de productie en distributie van voedsel en houdbaarheidsdata

Over de Alliantie Verduurzaming Voedsel
In Nederland hebben we de unieke situatie dat de agrifoodketen, van landbouw tot consumptie, zich sterk maakt voor zowel een duurzame als rendabele voedselketen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de voedselketen te verduurzamen. Het uitgangspunt is dat bedrijven niet individueel voor een duurzame transitie in de gehele agrifoodketen kunnen zorgen, maar dat verduurzaming juist door een goede samenwerking in de keten met een actief betrokken overheid tot stand komt. Meer informatie: www.verduurzamingvoedsel.nl en www.duurzamereten.nl.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.