Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Crisis voorbij: tarieven freelancers fors gestegen

21 juni 2013 - Freelancers verdienen gemiddeld 29 procent meer dan een jaar geleden. In een jaar tijd is het gemiddelde uurtarief gestegen van 42 naar 54 euro per uur.

De tarieven over ruim 37.000 uitgebrachte offertes in de afgelopen twee jaar tonen aan dat een freelancer in Zeeland met 61 euro gemiddeld het meeste vraagt, terwijl in Limburg de prijs met 42 euro het laagst ligt. In de Randstad ligt het gemiddelde rond de 54 euro.

Stijgers en dalers
Logo ontwerpers zijn maar liefst 55 procent meer gaan verdienen, van 45 vorig jaar naar 70 euro dit jaar. Websitebouwers zijn 26 procent meer gaan verdienen, vertalers vragen zeventien procent meer en marketeers zijn 32 procent duurder geworden. Niet alle freelancers zijn meer gaan verdienen; in de software ontwikkeling is een lichte daling van drie procent te zien. Ook freelancers gespecialiseerd in klantrelatiebeheer hebben hun gemiddelde uurtarief verlaagd van 59 naar 56 euro, een daling van vijf procent. Salarisadministrateurs dalen zelfs van 60 euro gemiddeld naar 46 euro, een daling van 23 procent.

Zeeland
Waar Noord-Holland vorig jaar de duurste provincie leek, is het nu het minst voordelig een freelancer in Zeeland te vinden. Overijssel en Groningen zijn van hun gedeelde laatste plaats gekomen. Deze positie wordt nu bemand door Limburg. Ondanks dat de verhoudingen veranderd zijn, is vast te stellen dat in elke provincie de uurtarieven zijn gestegen.

Kiezen voor kwaliteit
Volgens Floor Poot van Hoofdkraan.nl worden de prijsstijgingen vooral veroorzaakt door de vraag naar kwaliteit: ''De crisis heeft behoorlijk huisgehouden onder de freelancers, maar we zien nu dat de goedkopere freelancer uit de markt valt doordat er meer op kwaliteit dan op prijs wordt geselecteerd. Voorgaande jaren moest de freelancer een opdracht voor een dubbeltje uitvoeren, maar langzamerhand wordt het neefje van de buurman weer vervangen door professionele freelancers met kwaliteit."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.