Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europese betalingsmoraal nog steeds slecht

14 juni 2013 - In het moeilijke economische klimaat in Europa hebben ondernemingen slechts beperkt toegang tot liquide middelen, zeker in Zuid-Europa. Door de teruglopende omzet gaan zij in de ‘overlevingsstand’ en stellen zij internationale betalingen uit om het werkkapitaal maximaal te benutten.

Dit blijkt uit de zevende editie van de Global Collections Review van Atradius Collections: de eerste van een reeks van drie rapporten die zijn verdeeld per regio en gegevens van veertien West-Europese landen bevatten. 

Probleem met betalingsmoraal
"Er is een duidelijk probleem met de betalingsmoraal. Dit blijkt uit een verslechtering van het betalingsgedrag en een stijging van het aantal faillissementen in verschillende Europese landen," vertelt Raymond van der Loos, algemeen directeur van Atradius Collections. "Aangezien liquiditeit een voorwaarde is om te overleven, is de inning van openstaande vorderingen cruciaal. De vraag is of ondernemingen willen investeren in interne middelen of vorderingen uitbesteden aan een extern incassobureau. Zo’n bureau beschikt over meer flexibele oplossingen en expertise op het terrein van incasso in verschillende internationale rechtsgebieden." 

Prijs en reputatie
Prijs en reputatie zijn andere belangrijke criteria in de keuze voor een incassobureau, waarbij vooral bedrijven in Scandinavië en Frankrijk een goede reputatie erg belangrijk vinden. Uit de Global Collections Review blijkt dat ondernemingen in Noord- en West-Europa eerder geneigd zijn een incassobureau in de arm te nemen. Dit geldt vooral voor bedrijven in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in heel Europa eerder een extern incassobureau zullen inschakelen dan vorig jaar. Opmerkelijk is dat de terughoudendheid in West-Europese landen bij het uitbesteden van incasso en het versturen van laatste aanmaningen onveranderd is. Wel is sprake van enkele verschillen op regionaal niveau. Zo zijn bedrijven in Zuid-Europa eerder geneigd incasso uit handen te geven, terwijl ondernemingen in Noordwest-Europa eerder een laatste aanmaning versturen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.