Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 mei 2013
 

Kansen voor bouwsector ondanks aanhoudende malaise

 
 

Ondanks de dip in de bouwsector is er wel degelijk uitzicht op groei, zoals in vastgoed voor zorg en onderwijs. In de woningbouw wint de huursector terrein en in de zakelijke markt wordt het belang van renovatie, onderhoud en transformatie van kantoorpanden groter.

Dit vereist uiterste flexibiliteit van alle partijen in de bouwketen. Zij moeten toegevoegde waarde creëren door te investeren in kosteneffectieve en innovatieve bouw, ketensamenwerking en een nieuwe marktbenadering. Dit concludeert ABN AMRO in haar Visie op Bouw en Vastgoed 2013

Malaise blijft aanhouden tot 2014

De crisis in de bouw heeft zich in 2012 op alle fronten verhevigd. Vooral de bouw van nieuwe woningen is hard getroffen. In 2012 nam de bouw van nieuwe woningen met ruim tien procent af. ABN AMRO verwacht dat deze daling zich in 2013 voortzet. Ook is de verwachting dat de nieuwbouw van woningen in 2014 geen duidelijke verbetering laat zien, omdat het aantal bouwvergunningen tot een historisch laag niveau is gedaald. Vooral architecten vangen met een omzetdaling van bijna veertien procent in 2012 de klappen op. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalde vorig jaar met bijna een kwart naar een nieuw dieptepunt. Hiervan ondervinden ook makelaars de gevolgen. Zo sloten in 2012 40 procent meer makelaarskantoren de deuren dan in 2011.De bouwproductie in de utiliteit - goed voor ongeveer 30 procent van de totale bouwproductie - daalde in 2012 met 7,5 procent. Ook hier daalt de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen het sterkst met negen procent in 2012. Door bezuinigingen van de overheid op infrastructurele projecten daalt de productie van de grond-, water- en wegenbouw in 2012 met bijna drie procent en de verwachting is dat deze productie in 2013 en 2014 onder druk blijft staan. 

Groeien in bouwsector is mogelijk

Ondanks de aanhoudende malaise in de bouw is in een aantal sectoren wel degelijk groei zichtbaar. Zo biedt bouw voor de gezondheidszorg en het onderwijs nieuwe mogelijkheden, evenals het agrarische en logistieke vastgoed. Bouwers moeten snel anticiperen op deze veranderende vraag. Maar ook architecten kunnen de hoognodige kansen creëren door niet alleen te focussen op de woningbouw. Op het gebied van woningbouw biedt de huurmarkt wel nieuwe mogelijkheden. Beleggers in onroerend goed, woningbouwers en projectontwikkelaars kunnen hier de vruchten van plukken. Ook wordt het steeds belangrijker om efficiënter en goedkoper te bouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Zolang de nieuwbouw van woningen stilligt en bedrijfspanden leeg staan, is er meer focus op renovatie, transformatie en onderhoud. 

Flexibel voor de klant

Om te overleven, moeten de bedrijven in de bouwsector buiten de gebaande paden gaan en hun verdienmodellen tegen het licht houden. Zo moeten makelaars moeten hun eigen rol en verdienmodellen herdefiniëren met als doel maatwerk te leveren. Nieuwe tariefvormen bieden klanten de keuze om tegen een lager tarief slechts een deel van de dienstverlening af te nemen. Ook is het belangrijk dat bouwers zich rekenschap geven van wensen op het gebied van kosteneffectief, snel en innovatief bouwen. Zo kunnen bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zich onderscheiden door in te zetten op innovaties, zoals slimme snelwegen waarin waarschuwingssignalen oplichten of wegen die elektrische auto’s automatisch opladen.
"In de bouw is een flexibele marktbenadering nodig waarin klanttevredenheid centraal staat. Door meer te focussen op woon- en werkcomfort kunnen bedrijven bijvoorbeeld na de bouw ook het onderhoud voor hun rekening nemen," benadrukt Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw van ABN AMRO. "Bouwers moeten over de grenzen van hun eigen markten heen kijken en samenwerken met partijen in de keten. Digitalisering stelt hen in staat beter en effectiever samen te werken en social media bieden inzicht in nieuwe klantbehoeften."

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De Commerciële Revolutie is al begonnen! Iedereen voelt het wel aan, maar wat de revolutie precies inhoudt, hoe die ingrijpt op je (commerciële) processen en waar je moet beginnen om eraan mee te doen, legt Wessel Berkman je uit in dit unieke boek. Je hebt vast al gemerkt dat:
- de technologie het koopgedrag van klanten totaal veranderd heeft.
- het verschil maken en onderscheidend zijn belangrijker zijn dan ooit tevoren.
- een nieuw commercieel paradigma is nodig om te overleven:
- je moet nu snel handelen, anders is je bedrijf ten dode opgeschreven.
Lees verderMeer boeken
BRISK-INDEX
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Meer beurs