Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Inzicht milieu-impact betonketen startpunt voor verdere verduurzaming

21 mei 2013 - CE Delft geeft in een net uitgebracht rapport inzicht in de milieu-impact van de Nederlandse betonketen, van grondstofwinning tot en met sloop en recycling. De deelnemers aan het MVO Netwerk Beton gaan deze resultaten gebruiken om onderbouwd prioriteiten te kunnen stellen.

Dit zal in 2014 leiden tot concrete onderlinge afspraken om de betonketen verder te verduurzamen. 

Green Deal Beton
Het MVO Netwerk Beton heeft in 2011 de Green Deal Beton gesloten met de Rijksoverheid. Bedrijven uit de betonketen hebben zich gecommitteerd om samen te werken aan verduurzaming van de Nederlandse betonsector. Rijkswaterstaat heeft als deelnemer van het MVO Netwerk Beton opdracht gegeven voor het onderzoek van CE Delft: ‘Milieu-impact van betongebruik in de Nederlandse bouw’. De analyse omvat de ketenstappen betonproductie, wapeningsstaalproductie, betongerelateerde bouwactiviteiten en transport, sloop en recycling van betonpuin. Ook wordt de gebruiksfase van bouwwerken belicht. Onderzochte milieueffecten zijn de klimaatimpact, fijnstofemissie en het primair energieverbruik. De totale CO2 emissie van de Nederlandse betonketen bedraagt 1,6 procent van de totale klimaatimpact van Nederland. Dit is aanzienlijk minder dan het mondiale gemiddelde. Cement is doorslaggevend voor de klimaatimpact van de betonketen. Nederland gebruikt relatief veel cementsoorten met industriële reststoffen zoals gemalen hoogovenslakken en poederkoolvliegas als grondstof. Dergelijke soorten cement hebben een lagere CO2 emissie dan het gebruikelijke ‘Portland’ cement. 
Bijzonder aan dit onderzoek is dat alle schakels in de betonketen zijn meegenomen. Zo blijkt dat staal gebruikt als wapening in beton ook een flinke klimaatimpact heeft, maar dat dankzij de rol van de Nederlandse recyclingindustrie dit staal vrijwel 100 procent wordt hergebruikt waardoor de netto klimaatimpact wel meevalt. Vrijwel al het beton wordt opnieuw gebruikt , voornamelijk als funderingsmateriaal in de wegenbouw maar ook steeds vaker als toeslagmateriaal voor nieuw beton. 

Betonkernactivering en andere handelingsperspectieven

In het onderzoek van CE Delft zijn diverse handelingsperspectieven onderzocht om de klimaatimpact van de Nederlandse betonsector te verminderen. Betonkernactivering kan bijvoorbeeld helpen bij het bouwen van energieneutrale gebouwen. Het rapport laat zien dat de klimaateffecten van het bouwproces binnen enkele jaren gecompenseerd kunnen worden doordat in de gebruiksfase netto geen energieverbruik meer plaatsvindt. Of betonkernactivering in de praktijk de meest geschikte technologie is moet per project worden beoordeeld. Het kwantitatieve effect op de CO2 uitstoot van Nederland is nog niet te bepalen. Voor andere handelingsperspectieven is het wel mogelijk om een kwantitatief effect aan te geven. Kansen liggen in het terugdringen van de CO2 emissies bij de productie van cement. Door slimmer te bouwen en ontwerpen kan het gebruik van ‘klinker’ per m3 beton verminderd worden. 

Hoe nu verder?

Het onderzoek van CE Delft biedt het MVO Netwerk Beton een referentiekader om op basis van een degelijke milieuanalyse prioriteiten te stellen. Een volgende stap is om inzicht te krijgen in de kosten per handelingsperspectief en een top tien samen te stellen van de opties die per bestede Euro het meeste effect hebben. Deze resultaten moeten medio 2014 leiden tot nieuwe onderlinge afspraken. Ondertussen blijven de deelnemers aan het MVO Netwerk Beton doorwerken aan het nakomen van de eerder gemaakte korte termijnafspraken van ‘Concreet 1.0’.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Betonboorbedrijf

15-01-2015 09:50  |  

Zeer belangrijk als betonbedrijven duurzaam te zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.